Akutni rinosinuitis - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Akutni rinosinuitis

Muči vas začepljeni nos, gnojna sekrecija, bol u licu i glavobolja? Donosimo savjete stručnjaka kako si pomoći kod ove tegobe koja često prati prehladu.

Akutni rinosinuitis je upala sluznice nosa i paranazalnih sinusa koja uključuje simptome nosne začepljenosti, pojačane uglavnom mukopurulentne (gnojne) sekrecije iz nosa, pritiska u licu ili glavobolje te smetnji njuha (uključuje najmanje dva od navedena četiri simptoma) dulje od deset dana ili pogoršanje pet dana nakon prvih simptoma, a ne dulje od 12 tjedana. Dijeli se na običnu prehladu/akutni virusni rinosinuitis (definiran simptomima koji ne traju dulje od deset dana) i akutni nevirusni rinosinuitis (definiran pogoršanjem simptoma nakon pet dana ili trajanjem simptoma dulje od deset dana, a ne dulje od 12 tjedana).

Najčešći predisponirajući faktori za nastanak akutnog rinosinuitisa su virusni respiratorni infekt, alergijski rinitis, odontogena upala, devijacija nosne pregrade i strano tijelo nosa.

Najčešći bakterijski uzročnici akutnog rinosinuitisa su Haemophilus influenzae, Streptoccocus pneumoniae i Moraxella catarrhalis. Pneumokok je najčešći uzročnik rinosinuitisa (do 43 posto).

Dijagnostika

Akutni se rinosinuitis dijagnosticira na temelju kliničke slike i simptoma, a liječenje nekompliciranih, uobičajenih slučajeva je u domeni liječnika opće medicine. U slučaju sumnje na komplikacije zahtjeva i otorinolaringološku obradu.

Dijagnostička obrada uz anamnezu, kliničku sliku i simptome uključuje prednju i stražnju rinoskopiju te u slučaju potrebe i endoskopiju nosa fleksibilnim ili rigidnim optičkim sustavima. Suvremene smjernice liječenja ne preporučuju primjenu radiološke dijagnostike u dijagnostici uobičajenog, nekompliciranog akutnog rinosiunitisa, iako se ona često izvodi.

Uobičajena je RTG snimka paranazalnih sinusa u dvije projekcije (Watersova anteroposteriorna i profilna snimka) koja ukazuje na zasjenjenje ili izljev u nekoj od sinusnih šupljina. UZV sinusa koristi se u dijagnostici izljeva maksilarnog i frontalnog sinusa i u praćenju regresije istog.

Kompjutorizirana
tomografija se ne primjenjuje u standardnoj obradi akutnog rinosinuitisa, iako
u nekim razvijenim zemljama, gotovo u pravilu, i u tim slučajevima, već u
dijagnostici komplikacija akutnog rinosinuitisa. Mikrobiološka dijagnostika se ne preporučuje u uobičajenim slučajevima rinosinuitisa, ali je preporučljiva u recidivima istoga i u slučajevima razvoja komplikacija.

Klinička slika uključuje začepljenost nosa, kongestiju nosa, gnojnu sekreciju (anteriorni i/ili postnazalni drip) ukoliko se sinus drenira, bol u licu (u projekciji zahvaćenog sinusa), te glavobolju.

Endoskopskim pregledom uočava se patološki mukopurulentni (gnojni) sekret, koji se katkada i ne uočava, u slučaju da je drenaža sinusa odsutna, crvenilo i edem sluznice nosnih školjki. Često je prisutan i otok zahvaćenog dijela lica i vjeđa.

Liječenje

Liječenje akutnog rinosinuitisa je antibiotsko. Ipak, početak antibiotske terapije treba odgoditi za period akutnog virusnog rinosinuitisa, dakle simptome koji ne traju dulje od deset dana ili u slučaju pogoršanja simptoma pet dana nakon početka bolesti što ukazuje na bakterijsku superinfekciju.

Odgovor na prvolinijsku antibiotsku terapiju očekuje se unutar 72 sata, u slučaju neadekvatnog odgovora unutar tog perioda može se primijeniti antibiotik šireg spektra. Trajanje antibiotske terapije je od 10 do 21 dana, deset dana u slučaju dobrog odgovora na terapiju; 15 do 21 dana u slučaju lošeg odgovora na lijek prvog izbora. Kao dodatak antibiotskoj terapiji mogu se uključiti i nazalni korikosteroidi novije generacije. Također u liječenje se mogu uključiti i nazalni dekongestivi, a preporučljivo je koristiti ih u prvih pet dana terapije.

U slučaju pojave komplikacija akutnog rinosinuitisa koje mogu biti orbitalne(orbitalni celulitis, subperiostalni apsces, periorbilani celulitis), endokranijalne, tromboza kavernoznog sinusa obavezna je konzultacija otorinolaringologa uz primjenu paranteralne antibiotske terapije ili kirurškog liječenja.

 

 

Autor teksta:
Zaviša Čolović, dr. med, Klinička bolnica Split

 

 


Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo