Anksioznost, depresija, srčane bolesti... Zdravstvena stanja uz koja se organizam teže bori s koronavirusom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Anksioznost, depresija, srčane bolesti… Zdravstvena stanja uz koja se organizam teže bori s koronavirusom

Shutterstock

Ako imate određena zdravstvene probleme i psihičke poteškoće, možda ste osjetljivija skupina kada je u pitanju COVID-19.

Još su rani podaci iz Kine uputili na to da pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima pripadaju skupini onih koji mogu doživjeti ozbiljne komplikacije zbog novog koronavirusa.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da su to osobe sa dijabetesom, srčanim i plućnim oboljenjima te određenim mentalnim stanjima poput depresije ili anksioznosti.

Evo zašto ta stanja mogu biti danas jako opasna

Kardiovaskularne bolesti

Ovi bolesnici često imaju i druga stanja poput visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, dijabetesa i bolesti pluća koja mogu oslabiti tijelo i tako usporiti obrambeni sustav organizma od virusnih oboljenja.

Dr. William Li, znanstvenik i autor brojnih knjiga je za portal Health.com izjavio „Temperatura koja je povezana sa ovim virusom može dodatno oslabiti tijelo, a pogotovo ionako slabo srce. Uz to, upala pluća koja se povezuje s virusom usporava protok kisik tijelom što je dodatni pritisak za srce“. Savjetuje da održavate imunitet jakim tjelovježbom, hranom i izolacijom.

Trenutno je snažan imunitet prioritet – ojačajte ga ovim namirnicama

Kronične respiratorne bolesti

U njih se ubrajaju i astma i plućna hipertenzija, pa te osobe moraju biti posebno pažljive jer virus može dodatno zakomplicirati stanje.

„Upala pluća utječe na rad pluća, koja pružaju tijelu kisik, a kod osoba koje su bolesne to može uzrokovati ozbiljne posljedice“, pojašnjava dr. Li. Kako stoji u priopćenju Pulmonary advisora, važno je u ovom trenutku imati zalihe lijekovima za bar 30 dana.

Dijabetes

Zašto je koronavirus tako opasan za osobe s dijabetesom? Prije svega jer im je ugrožen imunološki sustav, pa će se tijelo teže oduprijeti virusu, ističe u priopćenju International Diabetes Foundation (IDF). Virus također lakše prodire u tijelo ako je razina šećera u krvi povišena.

„Ako ova osoba ima i virusnu infekciju, ona se lako može pretvoriti u upalu pluća jer je i sam dijabetes upalna bolest.“ Izjavila je dr. Maria Pena, endokrinolog.

„Važno je i da osoba s dijabetesom ne doživi epizodu stresa, jer u tom slučaju se može povisiti razina šećera u krvi, što vodi do dodatnih komplikacija.

Struka savjetuje da se poduzmu određene mjere kako bi se osoba zaštitila. Pratite svoje stanje često jer upala može povisiti vrijednosti šećera u krvi. Kako bi se pripremili za izolaciju, kod sebe morate imati dovoljno lijekova i hrane za minimalno 30 dana.

Depresija i anksioznost

Novi virus nije samo opasan za osobe sa postojećim bolestima, već može imati jak utjecaj da mentalno zdravlje, posebno kod osoba koje pate od anksioznosti ili depresije, čak i ako osoba nije zaražena virusom.  

Strah od virusa i promjena koje donosi mogu povisiti anksioznost kod svih nas, a posebno kod osoba koje već dugo zbog anksioznosti pate, pojasnila je Gail Saltz, profesor psihijatar na sveučilištu u New Yorku. Dodaje kako anksioznost pogoršava stanje depresije.

Ipak, uz aktivan fokus na mentalno zdravlje, određeni se simptomi mogu smanjiti pa ona savjetuje da svakog dana barem 30 minuta odvojite za vježbe opuštanja poput dubokog disanja koje će vas opustiti. Također, razgovor o tome kako se osjećate je od iznimne važnosti pa se javite svom terapeutu ili razgovarajte s ukućanima.

Urolog otkriva kako paziti na bubrege te objašnjava zašto se bubrežne bolesti često kasno otkriju

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo