Zdravlje

Zdravlje

Bojite se demencije? Zaštitite mozak od propadanja u 5 jednostavnih koraka

Svjetska zdravstvena organizacija je ovog ljeta objavila nove smjernice koje nude određene preporuke kojima biste mogli umanjiti rizik od nastanka ovog teškog stanja.

Demencija nastaje zbog oštećenja stanica kore velikog mozga. U kliničkim pojavnostima se mogu razlučiti tri glavne vrste grupe demencija, a to su Alzheimerova, vaskularne i demencije uslijed drugih bolesti, a obilježava ju postupno pogoršanje intelektualnih sposobnosti sve do oštećenja socijalnog i radnog funkcioniranja.

Prema pisanju Svjetske zdravstvena organizacije svake godine u svijetu oboli oko 10 milijuna ljudi, a očekuje se da će se brojka utrostručiti u idućih 30 godina. 

Kada su u pitanju suplementi za zdravlje mozga, stručnjaci su jednoglasni – nema potrebe za njima jer još nije dokazano da vitamini na bilo koji način pomažu u prevenciji demencije. 

Donosimo 5 zdravih navika koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a koje biste trebali usvojiti ako želite zaštititi mozak od propadanja i demencije;

1. Jedite zdravo

Zdrava je prehrana već dugo poznata po igranju važne uloge u očuvanju zdravlja i prevenciji razvoja raznih bolesti. “Ono što vam sigurno mogu tvrditi jest da sva hrana koja je dobra za srce, jednako utječe i na mozak.”, kaže Dr. Marwan Sabbagh, s klinike Cleveland. Najbolja je preporuka u svaki obrok ukomponirati neke namirnice koje pripadaju mediteranskoj prehrani.  Neka vaš glavni izbor budu borovnice, crno grožđe i šipak. Omega-3 masne kiseline su još jedan dar prirode koji štiti mozak od propadanja. Njih ćete pronaći u ribama – tuni, lososu, sardinama, skuši i sleđu.

Bijeli tanjur, duže žvakanje, trik s grožđicom… Naučite mozak da ne voli brzu hranu

2. Ne izbjegavajte tjelovježbu

Brojne su studije pokazale kako se tjelovježbom reducira broj ‘tihih’ moždanih udara i do 40%, a brojne studije ukazuju da na isti način možemo smanjuje rizik od nastanka demencije. Najveće je pitanje koliko je vježbe potrebno. Stručnjaci se slažu da je 150 minuta tjedno umjerene aktivnosti dovoljno. Odaberite tjelovježbu prema svojim mogućnostima. 

3. Odbacite cigarete i alkohol

Prema navodima američke klinici Mayo, pušači su izloženi dvostruko većem riziku razvijanja Alzheimerove bolesti. Međutim, nije sve tako crno. Čak i osobe koje su prestale pušiti mogu smanjiti svoj rizik razvijanja ove degenerativne bolesti mozga. Podaci također ukazuju na činjenicu da pušenje posebno šteti mozgu kod osoba starijih od 65 godina. 
Ako govorimo o alkoholu, jedna čaša vina nije problem, dapače, mnoga su istraživanja pokazala kako će jedna čaša dnevno i pomoći radu mozga. Na veće količine alkohola nemojte niti pomišljati. 

4. Vježbajte mozak

Ako želimo da naš mozak ostane u dobroj formi, vježbajte ga.  Potrudite se i zapamtite brojeve telefona osoba koje često zovete, rješavajte križaljke i sudoku, igrajte šah ili najbolje – naučite novi strani jezik. 

5. Ne izbjegavajte društvo

Iako postoje i znanstveni dokazi, jasno je svima da izolacija od društva može dovesti do depresije i anksioznosti, posebno kod starijih ljudi. 
“Činjenica jest da umirovljenici koji imaju kvalitetniji kontakt sa svojom socijalnom mrežom (djeca,unuci, rođaci, prijatelji) aktivniji su i zadovoljniji tim odnosima, više su uključeni u život zajednice(npr. kino, kazalište, organizirani sadržaji) i samim time zadovoljniji su položajem u društvu, provođenjem slobodnog vremena, dosadašnjim životom te usporedbom svojega života sa životima prijatelja. Rezultati istraživanja zadovoljstva kod starijih udovica pokazuju da je najveći izvor zadovoljstva osjećaj korisnosti, odnosno mogućnost davanja resursa koje starija osoba posjeduje, ali mogućnost da im život bude zanimljiv “, pojasnila je psihologinja Kristina Bačkonja. 

A. Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo