Zdravlje

Zdravlje

Bol u ramenu – koja terapija najbolje pomaže?

Podjelimo li učestale probleme ramena u četiri skupine, pokriti ćemo sve bolne sindrome ramena, te ćemo zaključiti da oni zahvaćaju tzv. “rotatornu manšetu”;. To su; tendinopatije, kalcifikati u ramenu, djelomično puknuće tetive mišića supraspinatusa, potpuno puknuće mišića supraspinatusa.

Rotatorna manšeta je spoj tetiva četiriju mišića koji polaze sa lopatice, te se udružuju svojim tetivama kako bi stvorili čvrstu svezu i njome se spajaju na izbočine nadlaktične kosti. Oštećenja na rotatornoj manšeti najčešće se događaju periferno.

Bole vas križa? Evo što obavezno morate napraviti

Narušena stabilnost ramena

Dovoljno je da samo jedan dio tetive bude zahvaćen i stabilnost ramena znatno će biti narušena. Nije potrebno pasti ili udariti se da bi došlo do ozljede rotatorne manšete.

Protrakcija ramena, slabljenje mišića, te hipocirkulacija mogu izazvati promjene i oštećenja. Problem rotatorne manšete često bude udružen s upalom “sluzne vreće” ramena.

Bol u koljenu – koje su najčešće ozljede i kako si pomoći?

Koja terapija pomaže?

Održavanjem snage i stabilnosti mišića rotatorne manšete u potpunosti se smanjuje rizik od bolnih tegoba i puknuća. Terapija ultrazvukom, laserom ili udarnim valom može dodatno ubrzati oporavak, ali nipošto ne može zamjeniti neophodnu terapiju pokretom. Terapija traje od par tjedana do par mjeseci – ovisno o ozbiljnosti ozljede, ali uvijek urađa plodom pa se isplati uložiti vrijeme i trud.

Boli vas vrat? Evo kako si možete pomoći, ali i prevenirati neugodu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo