Zdravlje

Zdravlje

Bolesna štitnjača, policistični jajnici… Kada pomoć potražiti i kod nutricionista?

Drugu godinu zaredom održava se simpozij Integrativan pristup zdravlju žene pod stručnim vodstvom magistra nutricionizma Nenada Bratkovića.

Na simpoziju, koji je potpuno posvećen zdravlju žene govorit će se o brojnim ženskim temama; neurološkom, mentalnom i seksualnom zdravlju žene; ženskoj koronarnoj bolesti; mijenjanju kože kod žena, estetskim operacijama grudi; važnosti prehrane… Kako nam je Nenad Bratković rekao, na organizaciju jednog ovakvog simpozija nagnalo ga je trinaestogodišnje iskustvo rada s mnogim klijenticama, pa onda i pacijenticama koje zahtijevaju dijetoterapiju i prilagodbu prehrane u doista raznim stanjima i raznoj životnoj dobi.

Prva dama Hrvatske Sanja Musić Milanović: Debljina je logičan odgovor na trenutne društvene uvjete

Žene su fiziološki „ranjivije“, prolaze kroz drastične promjene tijekom života koje utječu na zdravlje i opće osjećanje – od pojave prve menstruacije, trudnoće, dojenja, a potom i menopauze do starenja. Dakako, tu su i popratne, nerijetko specifične životne okolnosti koje uvjetuju i mentalno i somatsko zdravlje žene te, na kraju, njezin nutritivan status, objašnjava te napominje kako je razmjena iskustava i informacija bio motiv za organizaciju simpozija.

“Kao stručnjaci željeli smo zajedno pomoći ženama i prenijeti im poruke koje ostaju nekako prešućene ili u drugom planu. Ili ih se ne usudimo ili „ne smijemo“ pitati. Valja raditi na poboljšanju kvalitete života i zdravlja žene, a ne pomiriti se sa „sudbinom“ ili onime što je rekao samo jedan stručnjak. U konačnici, integrativan ili funkcionalan pristup zdravlju pristup je ne samo budućnosti već i sadašnjosti zdravstvenog sustava, sustava okupljenog oko liječnika, u kojem su o neizostavan dio tima i nutricionisti.”

Nutricionist Bratković ističe kako mu pacijentice dolaze samoinicijativno riješiti svoje probleme uz pomoć prehrane, osviještene i motivirane da prehrana ima veliku ulogu:

No jednako tako upućuju ih k nama u NutriKliniku i liječnici, kineziolozi, ljekarnici itd. kojima je prehrana vrlo važna, no nisu nadležni u tome stručnom području. Područje nutricionista je prehrana, dijetoterapija i nutritivan status, pa pa se polazi od analize dosadašnje prehrane, prehrambenih navika, preferencija, te donosi zaključak o nutritivnom statusu (makronutrijenti, energija, i mikronutrijenti imajući na umu bolesti ili stanje organizma), Dakako, u obzir se uzimaju nalazi liječnika, krvna slika, naravno, u kontekstu prehrane i u nadležnosti nutricionista.

Pacijenticama se, kaže nam, pristupa integrativno, promatrajući simptome i primjedbe, a ne segmentalno. Primjerice, ako žena osjeća anksioznost, a narušen joj je i ginekološki status, tada joj se može savjetovati konzultacije sa psihologom ili liječnikom itd.

“Nakon edukacije, analize, koja uključuje i analizu i određivanje sastava tjelesne mase, dogovaramo praćenje kontinuiranim javljanjem i/li izradom pisanog programa i protokola prehrane. Taj je program prehrane detaljan, prilagođen svakoj osobi i stoga se zalažem za personaliziran pristup. U suradnji s liječnikom i ostalim stručnjacima, nastojimo prehranom poboljšati zdravstveni status, promatrajući poboljšanja u nutritivnom statusu kao i kroz objektivne parametre zdravlja”, zaključuje Nenad Bratković.

Kardiolozima ne bi palo na pamet ove nezdrave namirnice staviti u usta!

Bolesti zbog kojih žene traže pomoć i kod nutricionista

Ove su bolesti i/ili stanja međusobno isprepletene, katkad i uvjetovane, a imaju i nerijetko zajednički nazivnik u smislu nutritivnih deficita i ujednačenih obrazaca prehrane. Naravno, jave se i žene koje su neplodne, pa imaju motivaciju zatražiti stručnu pomoć za optimizaciju prehrane, uklanjanje nutritivnih deficita te za dijetoterapiju.

Bolesti štitnjače (hipotireoza i Hashimoto tireoiditis)

Štitnjača je malen, no izrazito važan organ čiji je glavni razlog postojanja proizvodnja i lučenje hormona štitnjače, čime se na izrazito precizan način regulira metabolizam u cijelom organizmu.

Sindrom policističnih jajnika

kronično je stanje koje karakteriziraju neredovite menstruacije ili policistični jajnici uz višak muških hormona (androgena) koji mogu uzrokovati pojačanu dlakavost, akne, ili gubitak kose.

Amenoreja

(izostanak menstruacije, službeno nije bolest, nego simptom ili indikativno stanje)

Amenoreja upućuje na činjenicu da su normalni fiziološki procesi koji kontroliraju menstruaciju zakazali.

Endometrioza

Nadutost trbuha, bol tijekom pražnjenja crijeva, bol tijekom spolnog odnosa, nepravilne menstruacije, oštra bol u trbuhu, neplodnost… sve su to tegobe koje se dovode u vezu s endometriozom, ali i brojnim drugim zdravstvenim problemima, zbog čega se endometrioza jako teško dijagnosticira.

Sindrom iritabilnog kolona

(funkcionalni poremećaj probavnog sustava, nije nominalno bolest)

Javlja se kao nelagoda uz određen stupanj anksioznosti, uz grčeve praćene preznojavanjem, mučninom, povećanom kiselinom i nekad ubrzanim pražnjenjem crijeva. Zanimljivo je da je ovaj sindrom zastupljen kod gotovo 20 posto opće populacije.

Inzulinska rezistencija

(predijabetes i dijabetes tipa 2)

Podrazumijeva stanje organizma kod kojeg dolazi do slabljenja perifernog učinka inzulina, čija je glavna zadaća olakšavanje prelaska šećera, glavne energetske sirovine, iz krvi ciljana u tkiva (jetru, mišiće, masno tkivo).

Poremećaji prehrane

(kao sekundarni poremećaji koje „nalazimo“ kao popratne pojave ovih stanja ili dijagnoza, kod nekih žena)

smetnje u MENOPAuZI

(kao normalni životni ciklus žene, ali motivirane dolaskom zbog snažnih vazomotornih smetnji – valunzi, itd)

Sportašice s raznim smetnjama

(nisko željezo – anemija, umor, gubitak menstruacije)   

Brojni stručnjaci sudjelovat će na simpoziju     

2. NutriKlinika simpozij “Integrativan pristup zdravlju žene” održat će se 27. ožujka u Maloj dvorani KD-a Lisinski. Upravo je dugogodišnje iskustvo rada Nenada Bratkovića s pacijenticama u NutriKlinici, kao i sve veće usmjeravanje prema problemima koji utječu na zdravlje moderne žene, temelj za organizaciju ovog simpozija.

Simpozij će okupiti vodeće stručnjake iz područja personalizirane medicine, ginekologije, endokrinologije, kardiologije, neurologije, psihijatrije, dermatologije, estetske medicine, fitoterapije, nutricionizma, kineziologije i osteopatije te psihologije, radi davanja konkretnih informacija, odgovora i preporuka koje će unaprijediti zdravlje žene u raznim fazama uvjetovanih životnom dobi i ostalim čimbenicima.

Simpozij je stručno vrednovala Hrvatska ljekarnička komora s 2.2 boda za pasivne sudionike te s 1.5 bodova za aktivne sudionike. Odluka o dodijeljenim bodovima očekuje se ovih dana.     

Što jesti, a što izbjegavati dok vlada koronavirus? Nutricionist Nenad Bratković podijelio par korisnih savjeta

Razgovarala: Maja Posavec

Foto: Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo