Zdravlje

Zdravlje

Bolesti koje možete dobiti nakon analnog ili oralnog seksa, a među njima je i fekalna inkontinencija

Shutterstock

Prilikom bilo koje vrste snošaja, a pogotovo analnog seksa, treba zaštititi sebe i partnera ili partnericu tako da se koristi kondom.

Tako štitimo svoje i zdravlje svojih partnera.. Analni seks povećava rizik od urinarnih i crijevnih problema. Žene koje prakticiraju analni seks imaju 50 posto veće šanse da dođe do urinarne, ali i fekalne inkontinencije, a kod muškaraca je ta vjerojatnost još veća.

Nikada nije dobro u seks se upuštati tako da analni bude prvi. Anus nije sterilan, u njemu se nalaze tisuće bakterija, a njihovo prenošenje ozbiljno može utjecati na naše zdravlje.

U crijevu su mnoge bakterija-npr E coli, enterokok i enterobakter. To su bakterije kojima se možete zaraziti ako prakticirate analni seks, a da niste poduzeli sve mjere da se zaštitite. Te bakterije uđu kroz uretru, mokraćnu cijev uzrokuju upale u mjehuru, a mogu doći i do prostate kod muškarca.

Treba paziti na redoslijed 

Seks nikada nije dobro započeti analnim, pa nastaviti vaginalnim jer tako bakterije ulaze u vaginu. One ulaze u mjehur i izazivaju upale. U ovom slučaju muškarac pokupi bakterije iz debelog crijeva žene i prenosi ih u nju. Klamidija se prenosi vaginalnim i oralnim seksom. Ona je prisutna i u usnoj šupljini.

Anorgazmija – nesposobnost žene da doživi orgazam

HPV, HIV

Najčešće i najopasnije spolno prenosive bolesti, s kojima se možete zaraziti tijekom nezaštićenog oralnog seksa su: hepatitis, sifilis, gonoreja (ili triper) i genitalni herpes. Tijekom oralnog seksa se možete zaraziti i virusom HIV-A, koji uzrokuje neizlječivu bolest AIDS. Ta je opasnost možda nešto manja nego kod klasičnog seksa, dakle vaginalne penetracije, ali svejedno postoji. Virus HIV-A može biti prisutan u muškom ejakulatu, ali isto tako i u predejakulatu, pred sjemenoj tekućini. 

Nešto je manje poznato da je opasnost od zaraze virusom HIV-A za heteroseksualnog muškarca veća ako žena, s kojom ima spolni odnos, tijekom njega ima menstruaciju. Naime, virus HIV-A je najkoncentriraniji u krvi.

Prijenos virusa HIV-A mnogo je manje moguć kod oralnog seksa nego kod nezaštićenog analnog ili vaginalnog odnosa. Inače, mogućnost zaraze HIV-OM, kod oralnog seksa, je manja ako onaj koji ga upražnjava ima zdrave i neozlijeđene usnice, desni i usnu šupljinu.

Herpes i oralni seks

Herpes se lako prenese s genitalija na usta, posebno kod nezaštićenog oralnog seksa. Poznamo dvije vrste: herpes simpleks virus 1 i herpes simpleks virus 2. Prvi se običajno pojavljuje na usnicama, a drugi na spolovilima.

Herpes može prenositi osoba na kojoj nema vidljivih vanjskih znakova zaraženosti. Mogućnost prijenosa bitno je manja kada se oboljela osoba izvan najzaraznijeg perioda tijeka bolesti.

Gonoreja ili sifilis

Tijekom oralnog seksa teško ćete se zaraziti gonorejom (triperom) ili sifilisom. Inače, kod tih je oboljenja „dobro „što ih se najčešće može potpuno izliječiti antibioticima, dok se herpes može pojaviti u kroničnom obliku, kojeg je izvanredno teško dovesti u barem podnošljivo stanje.

Koje još dijelove tijela može zahvatiti spolno prenosiva bolest, a da nije vagina?

Neki stručnjaci preporučuju da barem jedan sat prije nezaštićenog oralnog seksa ne operete zube, jer četkanjem možete prouzročiti blago krvarenje desni.

Nikako ne odustajte od kondoma prije nego što se oboje testirate

Bilo kakav seks bez odgovarajuće zaštite može imati pogubne posljedice, uzmemo li u obzir virus HIV-a i činjenicu da se i hepatitis najlakše prenosi baš spolnim odnosom. Međutim, u kontekstu da je riječ o prosječnim seksualnim partnerima, koji nisu promiskuitetni, koji su relativno oprezni što se seksa tiče i ne spadaju u visokorizične skupine, kada su u pitanju spolne bolesti, HPV (visokog rizika) u konačnici može dovesti do raka vrata maternice. Ako muškarac ima HPV (niskog rizika), on ga prenosi partnerici mogu se stvoriti se kondilomi (bradavice) oko anusa i analne regije.

Sve ljudske izlučevine, slina, vaginalni iscjedak, i stijenka rektuma nisu sterilne, pune su bakterija. Tijekom spolnog akta lako se uzročnik rukom, jezikom može prenijeti sa genitalija u usta i obratno. Posebno kada osoba, s kojom mislite imati spolni odnos, nije vaš stalni partner. Nikako ne odustajte od kondoma prije nego što se oboje testirate. Konačno, zdravlje je na prvom mjestu.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo