Sredovječne i starije osobe koje svakodnevno konzumiraju ribu, u manjoj su mjeri izložene razvoju faktora rizika za bolesti srca, dijabetes i moždani udar. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja koji ipak nisu otkrili je li prehrana bogata ribom sama po sebi jedini razlog iznimne koristi za zdravlje.
Znanstvenici tvrde kako najnoviji rezultati idu u
prilog dosadašnjim studijama koje su pokazale da omega-3 masne kiseline –
pronađene u masnoj ribi kao što su losos, skuša i tuna – mogu imati značajnu korist
za srce.
Tako su klinička ispitivanja pokazala da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti trigliceride
(vrsta masnoće u krvi). Osim toga, riblje ulje kao dodatak prehrani može pomoći u smanjivanju krvnog
tlaka i rizika od smrti kod osoba s utvrđenim bolestima srca.
Rezultati najnovijeg istraživanja u kojem je sudjelovalo 3.500 stanovnika
Koreje jasno je pokazalo: sudionici
koji su svakodnevno konzumirali porciju ribe, imali su 57 posto manje izglede za
razvoj metaboličkog sindroma od pojedinaca koji su jeli ribu manje od jednom
tjedno.
Metabolički sindrom se odnosi
na zbirku čimbenika rizika za dijabetes, bolesti srca i moždani udar –
uključujući i abdominalnu pretilost, visoki krvni tlak, visoki šećer u krvi,
nizak HDL kolesterol i visoke trigliceride. Sindrom se obično
dijagnosticira kad se kod oboljele osobe pojavi tri ili više spomenutih
simptoma, koji mogu udvostručiti rizik za srčani i moždani udar.
Međutim, osim redovite konzumacije ribe, rizik od
metaboličkog sindroma smanjuju i drugi čimbenici poput zdrave tjelesne težine, nepušenja, redovite tjelovježbe i uravnotežene
prehrane bogate voćem, povrćem, vlaknima i “dobrim” nezasićenim mastima.
K. R.