Zdravlje

Zdravlje

Broj slučajeva melanoma u djece raste

Iako je melanom rijedak u dječjoj populaciji, sve je više i više djece i mladih koji boluju od ovog najsmrtonosnijeg oblika raka kože, upozorili su američki istraživači.

Unatoč činjenici što je i dalje rijetka maligna bolest djece, njegova se stopa povećala oko dva posto među američkom djecom i tinejdžerima u posljednjih 40 godina.

Za vrijeme ove studije, ukupno je 1317 djeteta dijagnosticiran melanom, od kojih su 1230 bili bijelci. Najveći broj novih slučajeva melanoma zabilježen je u dobnoj skupini od 15 do 19 godina, posebno kod djevojaka, istaknuli su istraživači Američkog nacionalnog instituta za rak.

Oni su koristili statistiku u svom istraživanju, no nisu znali točnu izloženost malih ispitanika suncu ili njihove navike odlazaka u solarij. Dječaci su u većoj mjeri razvili melanom na predjelu lica i torza, a djevojčice na donjem dijelu nogu i kukova.

Uz pretjeranu izloženost sunčevim zrakama i korištenje solarija, uočeni faktori rizika od razvijanje melanoma su svijetla koža, svijetla boja kose i očiju, prisutnost madeža te obiteljska povijest melanoma.

“Za veću stopu melanoma odgovorni su solariji i činjenica da idemo na ljetovanje kada se izlažemo intenzivnijem suncu. Također, geni imaju ulogu u tome. Melanom kod djece prilično je sličan melanomu kod odraslih. Imaju nepravilne rubove, asimetrični su – ako ih prerežete na pola, nećete dobiti dva ista dijela – neujednačene su boje, a promjerom su veći od šest milimetara. Roditelji bi trebali biti svjesni novih madeža ili onih koji se mijenjaju”, savjetovala je dermatologinja Amy Taub za Health 24.

Kako pobijediti rak kože samopregledom

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo