Bronhitis - smirite kašalj uz pomoć ovih savjeta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bronhitis – smirite kašalj uz pomoć ovih savjeta

Bronhitis je upalna bolest dišnih putova koju najčešće uzrokuju virusi, a može se javiti u svim dobnim skupinama.

Najčešći simptom bronhitisa je produktivan kašalj te iskašljavanje žuto-zelene sluzi. Često je praćen povišenom tjelesnom temperaturom, nekad osjećajem otežanog disanja, bolovima u grudima, a rijetko je u tragovima prisutna krv u iskašljanom sekretu. 

Pneumonija ili upala pluća je česta i potencijalno životno ugrožavajuća bolest

Liječenje kroničnog i akutnog bronhitisa provodi se lijekovima, ali se kašalj može olakšati nekim kućnim pripravcima i novim navikama:

Prestanite pušiti: Dim može simptome bronhitisa učiniti puno gorim, a   on je i glavni razlog zašto ljudi pate od kroničnog bronhitisa. Izbjegavajte dim cigarete, a ako pušite – prestanite odmah!

Umjerena tjelovježba: Fizička aktivnost povećava kapacitet rada srca, pluća i cijelog tijela, a također će umanjiti simptome bronhitisa.  Važno je vježbati umjereno jer sigurno nemate energije za provesti sat u teretani. 

Pročististe zrak u domu: Plijesan, prašina i ostale supstance koje su u zraku mogu izazvati jake napadaje kašlja. Barem dva put tjedno usisajte kuću i pobrišite prašinu kako biste udisali manje prašine. 

Zašto je kašalj najgori noću? Postoje dva glavna razloga

Ne zaboravite na vodu: Tekućina će pomoći omekšati sluz koja vam otežava disanje i izaziva kašalj. Osim vode, možete skuhati čaj, ali svakako izbjegavajte alkohol i kavu. Liječnici savjetuju minimalno 6 čaša vode kroz dan. 

Umirite kašalj medom i limunom: Topli napitak od limuna i meda je trik za olakšavanje kašlja kojim se sigurno koristila i vaša baka. Osim što ćete nadoknaditi izgubljenu tekućinu, on će olakšati kašalj, a sva klinička istraživanja su potvrdila da djeluje kod dječjeg kašlja, dok  se za odrasle to još nije dokazalo. 

Kako spriječiti bronhitis?

Najbolji način je higijena. Osobna higijena i higijena mjesta stanovanja. Ako imate česte napade bronhitisa onda vam možda smeta nešto iz okoline: lokacija smetlišta, onečišćen zrak i dim cigarete. 

A. A

Foto Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo