Zdravlje

Zdravlje

Budite oprezni: Alergiju na sunce može potencirati korištenje nekih lijekova

Alergije na sunce češće su kod žena te kod bubrežnih bolesnika te osoba koje pate od autoimunih bolesti

Osip na koži popraćen svrbežom nakon izlaganja suncu može značiti da niste samo pretjerali sa sunčanjem i izgorjeli, nego da imate alergiju na sunce. Kad se jednom pojavi, ona se najčešće javlja svake godine, iako može nestati odjednom kako se i pojavila. Od ovog problema pati oko 10 do 20 posto ljudi. 

Blagi slučajevi mogu se riješiti bez liječenja. Dok oni teži ipak zahtijevaju tretman. U težim slučajevima osim osipa mogu se pojaviti drhtavica, glavobolja, mučnina, slabost te vodeni plikovi.  

Prirodna pomoć kod alergija na sunce

Uzroci alergije 

Iz nepoznatog razloga alergija na sunce češće se javlja kod žena (i to srednje dobi) nego kod muškaraca, a učestalija je kod osoba svjetlije puti. Posebno su joj skloni oni koji boluju od autoimunih bolesti i bolesti bubrega te osobe koje uzimaju antibiotike i analgetike. Neželjenu reakciju može izazvati i korištenje kontracepcijskih pilula, antidepresiva te lijekova protiv povišenog krvnog tlaka.  

Alergija na sunce, kao i svaka, može biti nasljeđena, a potencira je korištenje nekih preparata. Ljeti nemojte koristiti kozmetiku koja sadrži eterična ulja lavande, sandalovine, anđelike i citrusa, kreme te serume koji sadrži AHA i BHA kiseline, a za jesen odgodite kemijske pilinge.  

Ublažavanje simptoma 

Kod blažih slučajeva pomoći će tuširanje u hladnoj vodi, umirujuća krema nakon sunčanja te izbjegavanje sunca nekoliko dana. Kod težih slučajeva trebat će posjetiti liječnika koji će vjerojatno preporučiti kortikosteroide te antihistaminike. 

Prevencija 

Pokušajte ne izlagati se suncu između 11 i 17 sati te uvijek zaštitite izloženu kožu kremom sa faktorom većim od 15 koja ima UVA I UVB zaštitu. Ako ste već imali simptome alergije nosite tanku odjeću koja prekriva što više kože, kao i šešire.    

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo