Zdravlje

Zdravlje

Celijakija – 10 činjenica o bolesti koja je često neprepoznata

I ove godine Hrvatsko društvo za celijakiju (HDC) iz Zagreba obilježava 16. svibnja Međunarodni dan svjesnosti o celijakiji, glutenskoj enteropatiji, čestoj bolesti koja je neprepoznata kod velikog broja oboljelih.

Međunarodni dan celijakije obilježit će se 16. svibnja, a Hrvatsko društvo za celijakiju će od 14. do 18. svibnja organizirati niz događanja kojima je cilj povećanje svjesti građana i zdravstvenih djelatnika poput liječnika, medicinskih sestara, nutricionista i dijetetičara o potencijalno opasnoj bolesti koja kada je pravodobno otkrivena onda je i lječiva. 

Laži o glutenu (i gdje se krije prava istina)

Što trebate znati o celijakiji?

 1. Celijakija (CD, eng. coeliac disease) ili glutenska enteropatija je sistemska, veoma česta bolest u genetski predisponiranih osoba.
 2. Pedeset do 70 posto pučanstva ima gensku predispoziciju, što ne znači da će razviti ovu bolest s autoimunom reakcijom kod uzimanja glutena i ne znači da se u nekom trenutku života i kod relativno zdravih osoba bolest ne može razviti.
 3. Prisutna je u 1 do 3 posto stanovništva s brojnim i ozbiljnim komplikacija kao što su maligne bolesti, kronične autoimune i druge bolesti.
 4. Skriva se iza prikrivenih, većih i manjih svakodnevnih tegoba i sveprisutnih bolesti i iza raznih i krivih dijagnoza. Prepoznata i pravilno liječena ima dobru perspektivu.
 5. Po dijagnozi uz terapijsko, striktno izostavljanje glutena nakon rano postavljene dijagnoze mogu nestati mnoge bolesti i tegobe.
 6. Ono što nedostaje u Hrvatskoj je i osvješćivanje, informiranje i educiranje jer, dok svijest o prehrani bez glutena raste, celijakija je još uvijek veliki i neprepoznati javnozdravstveni problem.

   

 7. Liječenje celijakije prati cijeloživotnu, strogu prehranu bez glutena i povećanu pažnju kod izbora proizvoda, a posebno komplicira život oboljelima kada su prisiljeni hraniti se izvan kuće.
 8. Probleme u Hrvatskoj stvara činjenica što su doedukacije liječnika i dijetetičara zakazale i to što su još uvijek veoma živi brojni mitovi o ovoj bolesti i njenoj terapiji te što odgovorni ne poduzimaju ništa ili vrlo malo da uštede velike troškove društvu i smanje tegobe oboljelih i tako im omoguće normalniji život s celijakijom. 
 9. Pretrage za celijakiju se rade prerijetko ili se rade površno. Bez dijagnoze CD u Europi ostaje 97 posto, a u Hrvatskoj zasigurno i 99 posto oboljelih, tj. od 44.000 do 100.000 oboljelih pati lutajući od liječnika do liječnika tražeći uzrok tegoba. Čak i oboljeli s jasnijim simptomima ostaju neprepoznati.
 10. Problem je opće nepoznavanje bolesti i njene terapije. Dijetoterapija nikako nije jednostavna za provođenje. Stoga je preporuka onih koji se celijakijom bave, koji o celijakiji više znaju, stručnjaka i organizacija (AOECS, ESPAGAN) da se oboljeli po dijagnozi upućuju u nacionalnu udrugu za celijakiju je jer je to prvo mjesto gdje će dobiti sveobuhvatne alate koji omogućavaju pravilnu i sveobuhvatnu striktnu dijetoterapiju celijakije. Tu će dobiti i mnoge neophodne informacije, alate i edukacije koje su terapijsko sredstvo kojim se smanjuju rizici ozbiljnih komplikacija celijakije. I udaljeni, bez obzira na mjesto stanovanja zahvaljujući modernim sredstvima komunikacije iz HDC dobiju pomoć.

Celijakija – najčešća pitanja i odgovori liječnika

Hrvatsko društvo za celijakiju iz Zagreba ove će godine povodom Međunarodnog tjedna organizirati predavanje o celijakiji i njenoj dijetoterapiji 14.svibnja u 18 sati u Celiko centru pod nazivom “Celijakija.hr”, zatim Sajam hrane bez glutena u Celiko centru 15. svibnja  od 16 do 20 sati, testiranja brzim testom iz kapljice krvi iz prsta radi probira na celijakiju i na kraju Tribinu o korištenju simbola prekriženog klasa na deklaracijama proizvoda 18. svibnja u 12 sati u Celiko centru.

Celijakija – bolest s “tisuću lica”

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo