Zdravlje

Zdravlje

Celijakija – najčešća pitanja i odgovori liječnika

Foto: shuterstock

Donosimo pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima koji vas muče u vezi celijakije.

Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Genske predispozicije za celijakiju

Vaše pitanje: Poštovani, zbog neredovitih stolica koje traju već dva mjeseca, kći je u dobi od godinu dana testirana na celijakiju, nalazi su negativni, ali učinjena je i HLA Dq2 i Dq8 te je rezultat sljedeći: Nalaz pozitivan za heterodimer DQ” (DQalfa1*05-beta1*02) u cis položaju. Zbog homozigotnosti za alel DQA1*05 moguće je formiranje heterodimera i u trans položaju. Zanima me što taj nalaz znači i hoće li se nekada poslije razviti celijakija? Budući da su dosada učinjene pretrage na alergije negativne, a irigografija uredna.

Odgovor na pitanje potražite ovdje

2.  Alergija na brašno

Vaše pitanje: Prick testom pronađena mi je alergija na brašno ali su mi dodatnu pretragu (RAST) radili samo za bijelo brašno. Zanima me da li takvo nešto postoji i za druga brašna (koliko sam saznala test obuhvaća pšenično, kukuruzno, raženo, ječmeno, sojino brašno). Kako u obitelji (bratić) imam i slučaj celijakije poslali su me i na antiglutaminski test no dok ne dobijem rezultate zanima me što mogu jesti. Iako, s obzirom na kukuruzno brašno u testu to može biti od žganaca tako nešto ne mogu tvrditi jer koristim kortikosteroide za nos (tafen nasal) i to već dva mjeseca. Također zanima me, ako je rast na bijelo brašno negativan i ispostavi se da nije celijakija (čemu se iskreno nadam) kako saznati na koje sam brašno alergična (reakcija je bila dosta velika i to dva puta jer su ponavljali test).
P.S. Reakcije sam imala i na mlijeko (ali to znam, to mi je nađeno kao maloj) te na orahe, sva mesa osim svinjetine te ribu riječnu i morsku ali osim sirovog, lijeka i vrhnja za kuhanje za koje znam da mi ne odgovaraju ostale namirnice normalno koristim. RAST za te ostale reakcije mi nisu radili pa Vas molim savjet kako da se ponašam u vezi toga?

Odgovor na pitanje potražite ovdje

3. Probir na celijakiju

Vaše pitanje: Djevojčica od 5 godina, ima izgled nadutog trbuha (redovito ima stolicu) od uvijek, i pupak se nikada nije uvukao. Da li je to nešto zabrinjavajuće i trebamo li neki pregled. Nema nikakve bolove ili tegobe.

Odgovor na pitanje potražite ovdje

4. Uredan CRP ne isključuje celijakiju niti Crohnovu bolest

Vaše pitanje: zanima me je li mogu isključiti postojanje celijakije i Chronove bolesti ako je CRP uredan? Moja je vrijednost za CRP je 2,9, a se SE je 10. Također, može li se isključiti postojanje autoimunih bolesti s obzirom na nalaz krvi? Pitam to zato što sam kupio Imunosal s betaglukanom, pio sam ga dva puta i osjećao sam se izrazito loše,osjećaj da mi je desna strana teža, visoki adrenalin, panika, strah, osjećaj visokog tlaka (iako je bio uredan – 130/90), osjećaj da mi se žile na ruci povećavaju, slabost, mučnina itd. Naime, koliko je poznato osobe koje imaju neke autoimune bolesti ne bi smjele piti betaglukan, pa me strah da nemam neku od (Multiplaskleroza, bolesti crijeva, predispozicija za epilepsiju itd…). Trebam li raditi dodatne testove jer mi ne paše navedeni preparat?

Odgovor na pitanje potražite ovdje

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo