Često vas boli trbuh i imate problema s probavom? Liječnica upozorava na poremećaj koji se sve više javlja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Često vas boli trbuh i imate problema s probavom? Liječnica upozorava na poremećaj koji se sve više javlja

Iako poremećaj ne predstavlja životno ugrožavajuće stanje, može narušava kvalitetu života

Sindrom iritabilnog crijeva jedan je  od najčešćih poremećaja probavnog sustava koji je karakteriziran kroničnim bolovima u trbuhu, promjenom ritma crijevnog pražnjenja i izgleda stolice, pojasnila je dr.med Antonela Muslim, specijalistica gastroenterologije te dodala kako se procjenjuje da je razlog za oko 50 % posjeta gastroenterološkoj ambulanti. Prevalencija iznosi oko 10-20%, a prema podacima za Republiku Hrvatsku i do 29%.

U današnje vrijeme prevalencija sindroma iritabilnog crijeva ima tendenciju rasta što se može pripisati modernom načinu života koji podrazumijeva ubrzani tempo, prevelike ambicije, kontinuiranu psihičku napetost i stres, manjak fizičke aktivnosti te konzumaciju brze i konzervirane hrane.

Iz svakodnevne prakse liječnica uočava da značajan broj pacijenata sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva kao vodeći stresni čimbenik navodi aktualnu pandemiju SARS-CoV-2 virusa. Sukladno tomu je za očekivati da će se  broj pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva povećati.

Virusi su posvuda! 25 stvari koje dirate svakodnevno, a nevjerojatno su prljave

Sindrom iritabilnog crijeva je oko 2-2,5 puta češći kod žena u odnosu na muškarce, no razlog zbog kojeg žene pokazuju povećanu ranjivost za ovaj poremećaj uglavnom je nepoznat.

Koje male promjene možete uvesti u rutinu?

1. Smanjite ili eliminirajte alkohol

Alkohol iritira, a samo jedno piće može uzrokovati gastrointestinalne probleme u nekih ljudi.

2. Izbacite kavu (uključujući i onu bez kofeina)

Zbog kofeina mogu se javiti simptomi sindroma iritabilnog crijeva, a zrna kave sadrže enzime koji iritiraju probavni trakt.

3. Pripazite na unos mliječnih proizvoda

Ako vam mlijeko i drugi mliječni proizvodi smetaju, možda ste netolerantni na laktozu. Porazgovarajte s liječnikom o tome što može biti uzrok vašeg problema. Mliječni proizvodi smetaju nekim osobama sa SIC-om, čak i kada nisu netolerantni na laktozu.

3. Probajte probiotike

Probiotici, poput lactobacillusa, kod nekih ljudi mogu smanjiti bol u trbuhu i plinove.

4. Pripazite što pijete

Pijte osam čaša vode dnevno. Poželjno je izbjegavati i gazirana pića. Sokovi često sadrže kofein i umjetne zaslađivače, pa može doći do gastrointestinalnih problema.

5. Jedite četiri do pet malih obroka dnevno

Ovako nećete pregladnjeti i dovesti se u situaciju u kojoj se prejedate. Veliki obroci također mogu uzrokovati grčeve i proljev. Uravnotežite unos vlakana.

Više o ovoj temi pročitajte u magazinu Ordinacija.hr, a na kioscima ga potražite sutra uz Večernji list.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo