Čime nam je određena boja kose i zašto ona sijedi? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Čime nam je određena boja kose i zašto ona sijedi?

Pitate li se zašto nam kosa sijedi ili zašto prekrasne zlatne lokne djeteta nestanu prije nego ono navrši 10 godina? Znanost je ponudila odgovore na ta, i slična pitanja.

Australski stručnjak, Rodney Sinclair profesor dermatologije na Sveučilištu u Melbourneu, objašnjava “znanost” boje kose: “Melanin je prirodni pigment, a njegova dva tipa određuju boje naše kose – eumelanin (crne i smeđe nijanse) te feomelanin (crveni i žuti pigmenti). Varijacije ova dva tipa mogu rezultirati mnogobrojnim kombinacijama boja i tonova kose.”

Kako boja dlake ovisi o tome na kojem se dijelu tijela nalazi

Na primjer, trepavice su najtamnije dlake na tijelu jer sadrže visok postotak eumelanin. Boja kose na tjemenu je često svjetlija od stidnih dlaka zbog visoke koncentracije pigmenta feomelanin.

Dlaka s crvenim pigmentom je uobičajena na području ispod ruke te na bradi, čak i kod ljudi koji imaju smeđu kosu.

Stimulirajući hormon melanocit može potamniti dlake, što također mogu i estrogen i progesteron koji se proizvode u trudnoći. Određeni lijekovi, poput onih protiv malarije, mogu posvijetliti dlaku.

Zašto plava kosa djeteta često potamni?

Iako se često događa da svijetla kosa djece potamni kada dođu do sedme ili osme godine, mehanizam koji bi to objašnjavao nije poznat ni danas, ali se vjeruje da hormoni nisu zaslužni za te promjene.

Što uzrokuje pojavu sijedih dlaka?

Većina nas otkrije prve sijede oko 30-te godine, i dok mnogi takvu kosu smatraju šarmantnom, drugi se stalno oslanjaju na tretmane kod frizera kako bi povratili kosi stari sjaj. No, skoro je pravilo da čovjeku do 50-te godine skoro 50 posto dlaka na kosi posijedi. Može se procijeniti da muškarci imaju više sijedih od žena, dok stanovnici Afrike i Azije imaju puno manje sijede kose od bijelaca.

Izgleda da su geni ipak najodgovorniji za pojavu sijedih, pa će tako jednojajčani blizanci često posijediti u isto vrijeme. Ova pojava je česta, no znanost smatra da se utjecaj gena na pojavu sijedih ipak treba detaljnije proučiti.

Nema dokaza da sijede nastaju zbog stresa, loše prehrane ili stila života.

Ordinacija.hr

Featureflash / Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo