Cimetom protiv Parkinsonove bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Cimetom protiv Parkinsonove bolesti

Pisali smo o tome kako cimet nije samo začin koji se dodaje jelima radi boljeg mirisa i boje, nego njegova svojstva blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka. Nova istraživanja tvrde da će pomoći u borbi protiv Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je kronična, a radi se o progresivnom poremećaju pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstance dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta.

Novo istraživanje obavljena na miševima, a objavljena u stručnom časopisu “Journal of Neuroimmune Pharmacology“, pokazalo je kako bi cimet mogao pomoći u očuvanju živčanih stanica kod oboljelih od ove ozbiljne neurološke bolesti.

U istraživanju je otkriveno da se nakon oralnog unosa mljevenog cimeta, u krvi i mozgu miševa povećava razina natrijevog benzoata koji zaustavlja gubitak proteina Parkin i DJ-1 – čija se razina u mozgu smanjuje kod oboljelih – štiti neurone, uravnotežuje razine neurotransmitera i poboljšava motorne funkcije.

Autori zaključuju da bi cimet mogao biti jedan od najsigurnijih pristupa u zaustavljanju razvoja Parkinsonove bolesti, no ova saznanja prvo se trebaju ispitati u kliničkim studijama koje bi u kontroliranim uvjetima istražile utjecaj mljevenog cimeta na pacijente.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo