Zdravlje

Zdravlje

Cjepivo protiv gripe uzrokuje gripu?! Liječnici razbijaju 4 najčešća mita o gripi

Na području grada Zagreba u periodu od kraja studenog do 20.01.2019. prijavljen je ukupno 2498 slučaja oboljenja od gripe. Najveći porast broja oboljelih od gripe vidljiv je u prvim tjednima 2019. godine što se poklapa s porastom broja slučajeva na nacionalnoj razini, prenosi Štampar.hr.

Zdravlje organizma može biti narušeno ako se krećete među velikom grupom ljudi, ne pazite na zdravu prehranu, pušite, preskačete san i patite zbog stresa. Imunološki sustav je posebno osjetljiv i zahtjeva više brige tijekom jesenskih i zimskih dana koje ne znače samo pad temperature, nego, gotovo uvijek, i pad imuniteta. 

Zašto jesti hren kad je hladno? Pomaže kod prehlade, olakšava upalu sinusa…

Oko gripe uvijek kruže priče, pa je jasno da postoji dosta nejasnih ili netočnih informacija – što je gripa, kako se širi i koliko je efikasno cjepivo. Evo nekoliko mitova koji liječnici razbijaju. 

Mit #1: Ako je bolest nastupila tijekom zime, sigurno je gripa  

Čini se da svi imaju gripu zimi, ili samo tako misle. Većina se ipak bori s običnom prehladom i infekcijom sinusa, tvrdi dr. Hollin Calloway, otolaringolog.  prehlada i gripa imaju vrlo slične simptome, a tek je nekoliko onih koji ih razlikuju i prema kojima možete prepoznati što vas točno muči.  glavni simptomi su curenje nosa, kihanje, kašljanje i bol u grlu bez vrlo visoke temperature koja se javlja s gripom. Također, oboljeli osjećaju slabost koja može trajati i do 3 tjedna, dok ćete umor osjećati na početku bolesti. 
Osim ta tri simptoma, zaraženi gripom mogu osjetiti bol u grlu, kao i nelagodu u prsima, a pojavljuju se i kašalj i kihanje. Glavobolja i bol u tijelu pratit će vas kroz cijelu bolest.

Gripa, prehlada, upala pluća – ovako izgleda prevencija i liječenje

Mit #2: Zdrav sam i ne treba mi cjepivo

Mnogi će tvrditi kako ih gripa nikada nije napala i kako nema potrebe za cijepljenjem. Stručnjaci se s ovim zaključkom ne slažu. “Ako ste tip osobe koja nikada ne obolijeva, bravo za vas, ali to ne znači da će vas gripa svaki put zaobići.”, tvrdi dr. Matthew Mintz, 
Mit #3: Tko je jednom prebolio gripu ne treba cjepivo
Ovo se može odnositi na određene virusne zaraze, ali ne na gripu. Ako ste imali gripu u prošlosti ne znači da ste razvili poseban imunitet koji će vas zaštiti u budućnosti. 

Mit #3: Cjepivo protiv gripe uzrokuje gripu

Sigurno ste čuli ovakve komentare ali oni nisu točni. “Većina cjepiva sadrži “mrtve” viruse gripe, pa oni ne mogu uzrokovati ovu vrstu oboljenja.”, napominje dr. Calder . Postoje brojni razlozi zašto možete imati problema nakon cijepljenja poput činjenice da ste se zarazili prije cijepljenja, imate blage nus pojave nakon cijepljenja koji podsjećaju na gripu ali to ustvari nisu. 

Sibirska zima – zapamtite ovih 12 savjeta ako želite ostati zdravi

Mit #4:  Virusom gripe se možete zaraziti ako se zadržavate na hladnoći 

Iako će većina roditelja tjerati djecu da se dobro obuku ako izlaze na snijeg, izlaganje hladnoći neće uzrokovati gripu. “Ipak, ako vam je organizam pod utjecajem stresa vaš će imunitet biti slabiji a samim time i vi podložniji gripi.”, pojašnjava liječnik Michael Nusbaum.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo