Zdravlje

Zdravlje

COVID-19 i komplikacije: Pojava sekundarnih infekcija stvara dodatnu opasnost za oboljele

Shutterstock

Superinfekcije (sekundarne infekcije) su česta komplikacija u kojim se bilježi pojava bakterijske infekcije uz primarnu bolest

Do danas je zbog  COVID-19 bolesti umrlo više od  473.000 ljudi, ali liječnici svakodnevno uče nove stvari o ovoj bolesti koja može voditi do smrti.

Rana su istraživanja pokazala kako se kod oko 50 posto osoba koje su umrle zbog ove bolesti razvila i sekundarna bakterijska ili gljivična infekcija, od kojih su neke otporne na antibiotike. Liječnici i nisu previše iznenađeni pojavom sekundarne infekcije jer se često javljaju kao „nuspojava“ virusnih infekcija, poput gripe.

Događa se to da otprilike 50 posto pacijenata s COVID-19 dobiju i novu infekciju otpornu na antibiotike pa oni jednostavno ne djeluju, navodi dr. Corrie Detweiler, mikrobiolog na sveučilištu Colorado.

Zašto dolazi do infekcija?

Osobe koje su dulje vrijeme zadrže na intenzivnoj skrbi u bolnici, poput osoba koje imaju COVID-19 jednostavno su sklonije razvoju sekundarnih infekcija.

Ako imate ovu krvnu grupu, 45 posto su veće šanse da se zarazite koronavirusom

Dr. Matthew Grant, specijalist za bolesti sa sveučilišta Yale smatra da za to postoje razlozi;

“Prvi je slučaj stanje koje se zove upala pluća povezana s mehaničkom ventilacijom (VAP: ventilator-associated pneumonia), kada opasne bakterije mogu stići do pluća zbog dijela ventilatora koji ulazi kroz grlo.”

Pacijenti kojima je dijagnosticiran COVID-19 su osjetljivi i na brojne druge infekcije poput onih urinarnog trakta… Tu su i steroidi koji se koriste za liječenje osoba koje imaju opasne simptome, a mogu uzrokovati sekundarne infekcije, dodaje Grant.

Kako sekundarna infekcija utječe na oboljele?

Pacijenti doživljavaju jaka oštećenja pluća, zbog čega su podložni utjecaju opasnih patogena, kojih se lako rješava zdrava osoba uz pomoć imunološkog sustava, pojašnjava Corrie Detweiler te dodaje;

Ako ste stvarno bolesni, imunološki sustav nije dovoljno jak da se riješi patogena koji se nalaze posvuda, u kući, automobilu…

Kod pacijenta koji imaju COVID-19 se događa jedan fenomen nazvan “citokinske oluje”,  a radi se o pretjeranom odgovoru imunološkog sustava koji rezultira teškim upalnim promjenama, a sekundarne upale tu pojavu čine još gorom jer se tako uništavaju i zdrave stanice. Imunološki sustav postane manje djelotvoran kada je previše aktivan dugo vremena.

Obratite pažnju: 9 znakova da ste možda bili zaraženi koronavirusom

Detweiler smatra kako su osobe koje se bave mikrobiologijom predvidjele da će se povećati broj otpornosti na lijekove kod bakterija koje uzrokuju sekundarne infekcije. Potrebno je razviti nove lijekove koje mogu pomoći u borbi protiv otpornih bakterija.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo