Čudne stvari koje se događaju našim stopalima kako starimo - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Čudne stvari koje se događaju našim stopalima kako starimo

Foto: Shutterstock

Stopala su vas nosila tijekom života kamo god da ste pošli. Ulaskom u treću dob sve se na tijelu mijenja pa bi bilo čudno da stopala ostaju ista…

Bol u stopalima i neugodan osjećaj prilikom hoda nije nešto s čime se mora živjeti, postoji puno načina da se bol olakša, pojača osjećaj ugode i spriječi nastanak određenih bolesti.

Evo nekoliko uobičajenih stanja koja se pojavljuju kako godine života prolaze…

Masne naslage nestaju

Majka priroda ljudsko tijelo opskrbljuje kolagenom i elastinom, no kako godine prolaze tako se i proizvodnja vezivnih tkiva smanjuje… Kad stanete na noge nakon buđenja, sve je obično u redu, ali nakon cjelodnevnog hodanja možete osjetiti bol u stopalima zato što praktički hodate na kostima.

Pojava artritisa

Stopalo se sastoji od 26 malih kostiju, međusobno povezanih mekanim tkivnim vezama i zglobovima, a sve nabrojano je sklono propadanju s godinama. Artritis obično “napada” od velikog prsta ili prednjih zglobova stopala. Osim boli, možete osjetiti ukočenost koja postaje lakša čim se počnete kretati, a bol se razvija prema kraju dana.

Povijanje nožnih prstiju

Godine “spremanja” vaših nožnih prstića u uske cipele učine svoje. Što se može činiti kao blaga neugodnost na početku, kasnije može prerasti u bolnu svakodnevnicu. Odaberite obuću u kojoj se osjećate ugodno.

Cirkulacija se usporava kako starimo

Dijabetes, bolest vena i ostala stanja koja se češće javljaju kako starimo mogu usporiti protok krvi do vaših stopala. To bi moglo značiti da će svakoj ranici na stopalu trebati više vremena da zaraste, prenosi lifehack.org. Ukoliko osim sporog zarastanja primjećujete da se rana gnoji, obavezno se obratite liječniku.

Koža se suši

Osim jastučića na vašim stopalima, kolagen također čini vašu kožu zategnutom. Bez opskrbe kolagena, vaša stopala postaju također suha što može uzrokovati njeno pucanje. Pobrinite se da su uvijek nahranjena pa koristite redovno kreme za stopala.

Ana A.

Otkrivamo vam male rituale za ruke i noge!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo