Zdravlje

Zdravlje

Da ne biste odmor proveli na zahodu, doznajte kako izbjeći putni proljev

Foto: Shutterstock

Takozvani putnički ili putni proljev mnogima upropasti godišnji odmor. Probavne tegobe na putovanju nisu samo gnjavaža nego mogu izazvati opasnu dehidraciju i metaboličke poremećaje.

Bolest se najčešće prenosi zaraženom vodom i hranom, a najveći rizik imaju putnici na Bliskom istoku, u Africi, Latinskoj Americi i nekim dijelovima Azije. Prema nekim statistikama, putni proljev najčešće pogađa one koji doputuju u Tunis i Tajland, ali to nije pravilo – općenito se svugdje zbog promjene klime, drukčijih higijenskih uvjeta, hrane i vode, probavni organi lako “uzbune”.

Putni proljev može biti uzrokovan virusima, bakterijama ili parazitima, a najčešći je uzročnik enterotoksična bakterija Escherichia coli (E. coli) koja je osobito prisutna u područjima gdje se voda ne pročišćuje dovoljno, a opasnost vreba i zbog salmonele.

Kako spriječiti zarazu salmonelom?

Izbjegavate li piti lokalnu vodu, to nije posve dovoljno – možete se zaraziti i jedući hranu koja je isprana lokalnom vodom, ili ako je koristite pri pranju zubiju. Također treba misliti i na to da kockice leda dodane u piće mogu biti dobivene od lokalne vode.

Tipični su simptomi proljev, mučnina, grčevi u trbuhu, nadutost, malaksalost, a ponekad i povišena tjelesna temperatura, povraćanje te bolovi u mišićima i zglobovima.

  • Važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite (mineralne soli), pa valja uzimati puno čaja (npr. crnog) i čiste vode (tvornički obrađene ili prokuhane). U oporavku pomažu rehidracijska sredstva (npr. prašak s elektrolitima) te sredstva za normalizaciju crijevne mikroflore poput probiotika (mogu se nabaviti u ljekarnama, no najsigurnije ih je preventivno ponijeti sa sobom u vlastitoj putnoj ljekarni).
  • Probava će se brže “zatvoriti” i jednostavnom hranom poput dvopeka i “prežgane” juhe sa zaprškom.
  • Ako se proljev nakon par dana ne smiruje, ako su prisutni dugotrajniji bolovi u trbuhu, jako povraćanje, krv ili sluz u stolici, a temperatura se ne snizuje, svakako treba potražiti liječničku pomoć. Osobit oprez potreban je kod djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika.
  • Uz obvezno pridržavanje osobne higijene (temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde, nakon boravka vani i prije jela), preporučuje se jesti svježe skuhanu hranu te očišćeno i oguljeno voće. Nekuhanu hranu (uključujući i nekuhano povrće) treba izbjegavati, kao i hranu kod uličnih prodavača.
  • Na putovanju, osobito u zemljama izvan Europe, izbjegavajte piti vodu iz vodovoda i dodavanje kockica leda u pića. Pri pranju zubi koristite vodu iz boce, provjerene čistoće. Preporučuju se samo tvornički flaširana voda i napici, u originalno zatvorenim bocama i limenkama.  

Uživate u bazenu? Pazite da vam zarazne bolesti ne pokvare uživanje

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo