Zdravlje

Zdravlje

Dah vam ima miris acetona? Evo zašto se to događa

Shutterstock

Primijetili ste da vam dah ima miris acetona? Zašto se to događa?

Pranje zubi pastom i ispiranje vodicom neće isprati miris daha zato što on ne dolazi iz usne šupljine…

Prema riječima liječnika, postoje stvari koje mogu uzrokovati dah koji ima miris po acetonu, a najčešće je uzrok dijabetes i prehrana bez ugljikohidrata. Što god da je u pitanju, najvažniji je razlog proizvodnja ketona u tijelu. Jednostavno rečeno, ketoni su  sastojci koji su produkt rada jetre pri razgradnji masnoća koje će kasnije organizam koristiti kao gorivo. 

Dijabetes i prehrana bez ugljikohidrata

Na primjer, kod osoba s dijabetesom stanice ne mogu iskoristiti šećer ili glukozu iz krvotoka. Kako bi se tijelo ostalo energizirano, jetra pojačano radi i pretvara pohranjene masnoće u energiju koje će stanice iskoristiti. 

Ima li pasta za zube rok trajanja i kako odabrati pravu četkicu?

Osobe koje ne konzumiraju ugljikohidrate ne opskrbljuju organizam energijom pa se događa isto što i u prethodnom slučaju – jetra pojačano radi i pretvara pohranjene masnoće u energiju koje će stanice iskoristiti. 

Prisustvo ketona u organizmu nije problem ali prevelik broj može ozbiljno ugroziti zdravlje i mogu stvoriti kiselinu u krvi, što nikako ne pogoduje zdravlju organa – ako normalna pH vrijednost krvi doživi promijene, nije neuobičajeno da organi ostanu oštećeni.  

Tijelo će se svakako pokušati riješiti viška ketona iz organizma, a jedan od načina je putem urina dok je drugi kroz dišni sustav i upravo je to razlog zašto vaš dah može imati miris po acetonu. 

Istraživanje potvrdilo da su ljubitelji crne kave – psihopati!

Simptomi viška ketona u organizmu su mučnina, povraćanje, pretjerano mokrenje i otežano disanje. Ako ih primijetite svakako se obratite liječniku.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo