Dermatologinja upozorava: Ovo su alergijske reakcije koje zahtijevaju hitan pregled liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dermatologinja upozorava: Ovo su alergijske reakcije koje zahtijevaju hitan pregled liječnika

Shutterstock

Kada i kod koga dolazi do alergijske reakcije i koji su simptomi?

Alergijskim reakcijama na ubode raznih insekata su sklonije osobe koje su i inače sklonije alergijama. No, i osoba koja do tada nije imala  težih alergijskih događaja može burno reagirati. Pojedine osobe navode da su svake godine osjetljivije na ubode pa je pitanje jesu li i određeni insekti sve otrovniji.

Ako se jave znakovi alergijske rekcije na ubod ose u obliku osipa i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom, glavoboljom potrebna je hitna liječnička pomoć.

Anafilaktički šok

Kako bi se smanjila mogućnost anafilaktičkog šoka u osoba alergičnih na ubod pčele ili ose preporučuje imati autoinjektor koji sadrži adrenalin (pacijent si to daje sam odmah nakon uboda) te tablete antihistaminika i kortikosteroida, te ih odmah primijeniti nakon uboda i javiti se obavezno liječniku.

Tko mora biti posebno oprezan?

Svakako je potreban oprez u osoba koje i na najmanji ubod reagiraju žarkim crvenilom i otokom kože. Alergijska reakcija ljudskog tijela kada dođe u dodir s gusjenicama najčešće se manifestira u obliku crvenila, osipa i svrbeža, u težim slučajevima može doći i do otoka glasnica i resice u usnoj šupljini.

Ovo je 5 najčešćih ljetnih tegoba i bolesti! No, možete ih spriječiti, a evo i kako

Nakon uboda insekta na koži se najčešće javlja žarko crvenilo i svrbež kože na kojem se pojavljuju sitni mjehurići. Kod takovih promjena je vrlo važno kožu oprati i namazati protuupalnom kremom, a ako se javi oticanje kože, jaki svrbež kože cijelog tijela, promuklost  i otežano disanje svakako je potrebno što prije se javiti liječniku.

Koliko se razlikuju simptomi i kako ih prepoznati?

Simptomi mogu biti blagi – na mjestu uboda se javlja malo crveno područje koje prolazi za dan ili dva. U osjetljivijih ljudi uz crvenu točkicu na koži nastaje okolno crvenilo koje može biti širine nekoliko milimetara, no otok može postati tvrd i ne prolaziti.

Uz to, kao pogoršanje simptoma može nastati svrbež kože cijelog tijela i to bez vidljivog osipa. U daljnjem pogoršanju dolazi do oticanja usnica, promuklosti što je znak da se osoba mora javiti hitno liječniku.

Dijagnoza

Dijagnoza alergije na ubod pčele postavlja se na temelju razgovora s bolesnikom, opisa nalaza na koži i pomoću laboratorijskih nalaza iz krvi gdje se mjeri IgE protutijelo i ubodnim kožnim testom koji se radi u specijaliziranim ustanovama. U osoba koje su imale jake reakcije može se provoditi liječenje u obliku hiposenzibilizacije gdje se injicira mala količina alergena u određenim vremenskim razmacima, a samo liječenje traje kroz nekoliko godina.

Od ugriza pojedinih vrsta pauka, kojih ima i kod nas, može doći do grčenja mišića, temperature…

Djeca osjetljivija na ubode

Djeca su vrlo osjetljiva na ubode jer je dječja koža tanka i osjetljiva.Vrlo često  se i ne čuvaju  i ne znaju čuvati od ugriza pa se  opažaju mnogobrojni ugrizi od komaraca na licu i ručicama. Djecu to svrbi se uz grebanje može napraviti i sekundarna infekcija kože u obliku gnojnih prištića

Alergijske reakcije kod djece

Dijete koje je inače sklonije alergijama može burnije reagirati i na ubode insekata, pogotovo dijete koje ima atopijski dermatitis.Tada se opaža žarko crvenilo kože i otok pa je radi ublažavanja upale preporučljivo mazati protuupalne kreme ili posjetiti liječnika.

Ako su u pitanju ubodi insekata, oni se mogu spriječiti tako da se koža namaže sredstvima protiv uboda koji se nazivaju repelenti, pomažu i narukvice koje se nose. Mehanička zaštita poput mreža na prozorima, lampe protiv komaraca, mirisne svijeće, i dr. također su od koristi.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo