Zdravlje

Zdravlje

Detoksicirajte jetru

Detoksikacijske dijete za jetru podrazumijevaju uklanjanje toksina iz organizma. Čišćenje jetre od otrova osobito je poželjno nakon blagdanskih pretjerivanja i s dolaskom proljeća i toplijih dana. Detoksikacijske dijete su znanstveno utemeljene, iako su poneke redukcijske dijete vrlo restriktivne i mogu naškoditi ako nisu korištene s oprezom. Evo što trebate znati prije nego započnete detoksikacijsku dijetu…

Koja je ideja detoksikacije?

Potreba za detoksikacijskim dijetama dolazi od zabrinutosti da toksini i kemikalije s potencijalno štetnim učincima konstantno bombardiraju naša tijela. Dok su neki toksini očiti, kao pesticidi i smog, smatra se da čak i naizgled normalne supstance mogu biti toksične. Toksini potječu iz mnogo izvora, uključujući:

 • alkohol
 • kofein
 • lijekovi
 • pesticidi ili supstance za pripremu hrane
 • smog i supstance iz zraka
 • umjetna sladila i aditivi
 • šećer
 • onečišćena voda.

Vjeruje se da tijelo zadržava toksine u probavnom, limfnom, gastrointestinalnu sustavu, te koži i kosi. Toksini mogu uzrokovati različite probleme kao što su umor, glavobolja, mučnina i velik broj kroničnih bolesti.

Što je detoksikacijska dijeta?

Dijeta je dizajnirana da pomogne tijelu u rješavanju od toksina. Da bi to uspjeli, treba privremeno prestati jesti određenu vrstu hrane. To se zove ubrzavanje ili čišćenje. Zatim treba postupno ponovno uvoditi hranu. Na primjer, može se započeti sa tekućom hranom jedan ili dva dana. Zatim se pređe četiri ili pet dana na smeđu rižu, voće i kuhano povrće. Na kraju se dodaje sva druga hrana, osim mesa, šećera, jaja te konzervirane ili brze hrane.

Generalno, u detoksikaciji je nužna organska hrana, voće i povrće te mnogo vode. Alkohol, kofein, cigarete, droga, procesuirana i rafinirana hrana te određeni sastojci nisu dozvoljeni. U nekim slučajevima, uz dijetu treba promijeniti način života, što također potiče čišćenje toksina iz tijela. Na primjer saune i vježbanje preporučljive su za povećanje lučenja znoja što je još jedan način da očistite organizam od nekih tvari.

Primjeri popularnih detoksikacijskih dijeta:

 • dijeta s limunadom
 • dijeta sa smanjenim masnoćama
 • dijeta s sirovom hranom.

U nekim slučajevima preporuča se korištenje namirnica za čišćenje jetre koji poboljšavaju funkciju jetre poput maslačka, artičoke i čička. Također može koristiti i čišćenje kolona. To uključuje korištenje klizme ili odlazak kod stručnjaka, koji pročisti debelo crijevo sa do 20 litara vode kroz cijev umetnutu u rektum.

Zašto je detoksikacija korisna?

Zagovornici vjeruju da povremeno čišćenje prirodnom detoksikacijom jetre može očistiti tijelo od otrova i preporučuju dijetu kao pomoć pri gubitku kilograma. Također, ona može pomoći u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti. Simptomi se u početku primjene dijete mogu poboljšati, ali ne postoji izravni dokaz da je razlog tome u čišćenju od toksina. Umjesto toga, do poboljšanja može zbog promjene prehrane i navika tokom dijete, kao što su:

 • povećan unos vode
 • manje alkohola i kofeina
 • manje masnoća i bjelančevina životinjskog porijekla
 • manje rafinirane i procesuirane hrane
 • više zdrave cjelovite, biljne prehrane.

Balansirana pravilna prehrana mogla bi biti korisnija od detoksikacijske dijete. Možda je pravi odabir uzeti ono najbolje od detoksikacijske dijete: jesti više voća i povrća, manje procesuirane i rafinirane hrane, masne hrane.

Loše strane detoksikacijske dijete

Najveći problem je što su većina detoksikacijskih dijeta toliko stroge da se ne mogu izdržati dugo i većina je dizajnirana da traje par tjedana. Također, gubitak težine dijetom je uglavnom zbog gubitka mišića i tekućine iz organizma, pa će se nakon prekida dijete kilogrami vrlo brzo vratiti, a ako se dijeta provodi predugo može izazvati veliku štetu organizmu.

Kako se tijelo prirodno detoksicira?

Organizam ima vlastiti prirodni detoksikacijski proces koji dobro funkcionira. Jetra i bubrezi obavljaju dobar posao prerađujući kemikalije i eliminirajući ih znojem, mokraćom i stolicom. Na primjer, prirodna bakterijska flora kolona detoksicira opadne dijelove hrane, a zatim mukozne membrane sprječavaju bakterije i toksine da uđu natrag u organizam. Jetra kemikalije čini topljivim u vodi, pa ih bubrezi mogu izlučiti urinom. Neke kemikalije se također mogu izlučiti disanjem ili kožom.

Mjere opreza pri detoksikaciji?

Ako želite isprobati prirodnu detoksikaciju jetre, prvo kontaktirajte svog liječnika. Dijetu se ne smije provoditi duže nego što je preporučeno. Isto vrijedi za korištenje laksativa ili suplemenata koji imaju laksativni učinak, posebno ako su to stimulirajući laksativi. Kod predugog korištenja oni mogu uzrokovati dehidraciju, disbalans minerala i problem sa probavnim sustavom.

Trebali biste znati:

 • tijekom vremena dijeta može usporiti vaš metabolizam
 • u organizam unosite sve potrebne nutrijente, proteine koji se nalaze u grahu, mlijeku, jajima, jogurtu i nemasnom mesu
 • dijeta može izazvati naviku, pa može dovesti do poremećaja hranjenja i drugih zdravstvenih problema
 • neki ljudi su osjetljiviji na dijetu, pa nije preporučljiva kod: dijabetesa, niskog šećera u krvi, poremećaja s hranjenjem, srčanih bolesti, kroničnih stanja (osim ako je doktor preporučio), dijetu ne smiju provoditi djeca, tinejdžeri, starije osobe te trudnice i dojilje.

Izvor: prevela Lana Jurlin, Medikus kreativni laboratorij

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo