Zdravlje

Zdravlje

Dobar san snizuje rizik od raka prostate

Naime, visoka razina hormona sna može smanjiti rizik od razvijanja raka prostate za čak 75 posto, tvrde istraživači s Harvarda.

Sigurno ste čuli kako redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana i izbjegavanje alkohola i cigareta može smanjiti rizik od raka prostate, druge po redu maligne bolesti među hrvatskim muškarcima. No, jeste li znali kako vas i dobar san može zaštititi?

Naime, visoka razina hormona sna može smanjiti rizik od razvijanja raka prostate za čak 75 posto, tvrde istraživači s Harvarda.

Oni su analizirali razinu hormona sna, melatonina, kod gotovo tisuću Islanđana, koje su pratili kroz razdoblje od sedam godina. Za to je vrijeme dijagnozu raka prostate dobilo 111 muškaraca, od kojih je 24 bilo u naprednom stadiju ove bolesti. Takva se vrsta raka već počela širiti i znatno je agresivnija, što znači da su veliki izgledi za smrću.

Harvardski su stručnjaci zaključili kako su muškarci čija je razina melatonina bila viša od prosječne čak 75 posto manje skloni razvijanju naprednog raka prostate nego muškarci s ispodprosječnom razinom melatonina.

Kako se stvara melatonin?

Melatonin zovemo hormon sna jer se stvara u našem epifizi po noći – dok je mrak i odgovoran je za osjećaj pospanosti. On pomaže pri regulaciji ciklusa sna, a utječe na mnoge funkcije u tijelu. Nažalost, ako se ustanete usred noći popiti čašu vode ili kako biste otišli na zahod, njegovo stvaranje naglo prestaje.

“Gubitak sna i drugi faktori mogu utjecati na količinu izlučivanja melatonina ili ga općenito blokirati. Zdravstvene tegobe povezane s niskom razinom melatonina, poremećajima u spavanju i poremećajima bioritma su mnogobrojni, a i potencijalni su faktor rizika za rak”, objasnila je Sarah Markt, voditeljica studije.

Dodala je kako je potrebno provesti dodatna istraživanja da bi saznalo na koji način melatonin točno utječe na rizik od razvijanja raka, što bi moglo biti od velike važnosti za buduće liječenje.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo