Zdravlje

Zdravlje

Emocionalni mamurluk zaista postoji!

Čovjek je sposoban pamtiti emociju i mnogo duže nakon što je događaj koji je potaknuo emociju gotov.

Jednako kako koja čašica više tijekom noćnoga izlaska može dovesti do posljedica koje su objedinjene u mamurluku, emocije na sličan način djeluju na ljudsku psihu. Naime, različite emocije, koje su bile poprilično intenzivne, mogu uzrokovati posljedice zbog kojih ćemo promijeniti svoje poglede na svijet.

Podsvijest pamti

Znanstvenici su tijekom istraživanja podijelili ljude u dvije skupine. Prvoj skupini su dali najprije fotografije poprilično emotivnoga sadržaja, a 10 do 30 minuta kasnije neutralne fotografije. Drugoj su skupini pristupili obrnuto: najprije su im pokazali neutralne fotografije, a zatim one s nekim emotivnim sadržajem. Šest sati poslije znanstvenici su objema grupama dali test memorije sa fotografijama koje su im pokazali. 

Intenzivna negativna emocija može se manifestirati i kao bolest!

Grupa koja je najprije gledala emotivno nabijene fotografije ostvarila je bolje rezultate od grupe kojoj su najprije bile prikazane neutralne fotografije. Osim toga, koristeći MR i mjereći aktivnost mozga došli su do zaključka kako je mozak više upamtio one emotivnije fotografije.

Emocije su stanje uma. Ovo istraživanje pokazuje kako se emocije urezuju u naše biće i kako, čak i nakon dugo vremena, mogu isplivati na površinu jednakim intenzitetom kao i onoga trenutka kada su se prvi put javile.

Što nam to znači? 

Mozak pamti. Sve što nam se ikada dogodilo zauvijek će ostati upisano u nama. Možemo misliti da smo nešto zaboravili, ali ako je okidač za ponovno buđenje određenoga osjećaja dovoljno jak, sekunda je potrebna da se vratimo u onaj trenutak kada se taj osjećaj prvi put javio.

Što su negativna emotivna stanja i kako se s njima nositi?

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo