Estrogenskim flasterima protiv raka prostate - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Estrogenskim flasterima protiv raka prostate

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako flasteri koji se lijepe na kožu i koji u krv ispuštaju estrogen, predstavljaju jeftiniji, ali i sigurniji način liječenja raka prostate od sadašnjih terapija.

Spomenute dosadašnje terapije uključuju injekcije koje sadrže kemijske supstance za smanjenje razine testosterona – koji često mogu pokrenuti rak prostate. Međutim, spomenute injekcije nerijetko uzrokuju i nuspojave.

hIako i estrogen i testosteron imaju vrlo sličan kemijski sastav, porast razine estrogena u organizmu može smanjiti količinu proizvedenog testosterona i usporiti rast raka prostate. S druge strane, praksa je pokazala kako uzimanje oralnih estrogenskih tablete izaziva značajne zdravstvene probleme s jetrom. Organi tada proizvode kemijske tvari koje uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara.

Stoga su se liječnici odlučili za primjenu lijeka za smanjenje proizvodnje estrogena i testosterona putem injekcija. Međutim, kako i ovakav način liječenja ima nuspojave slične menopauzi u žena – on može oštetiti kosti i izazvati dijabetes.

Konačno rješenje svih navedenih problema bi mogli ponuditi flasteri koji ispuštaju estrogen kroz kožu. Iako se još uvijek ne zna kada će spomenuti flasteri biti pušteni u primjenu, znanstvenici se nadaju kako oni biti jednako učinkoviti u zaustavljanju rasta raka prostate kao i dosadašnji tretmani. 

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo