Zdravlje

Zdravlje

Euromelanoma dan: Vidi i pobijedi! Rak kože može se vidjeti!

Cilj projekta Euromelanoma dan je osvješćivanje šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite od UV zraka te o važnosti samopregleda madeža. Tako su na današnji dan organizirani besplatni pregledi kože i madeža u dermatološkim ordinacijama diljem Hrvatske.

Ovogodišnji Euromelanoma dan obilježava se u Hrvatskoj na današnji dan. Ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt koji organiziraju dermatolozi ima cilj podići svijest o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna jer će čak jedan od šest Europljana tijekom svojeg života oboljeti od raka kože. Danas su organizirani besplatni pregledi kože i madeža u dermatološkim ordinacijama diljem Hrvatske, no ako se niste prijavili na vrijeme, zakasnili ste.

Vidi i pobijedi!

Madeži mogu biti sasvim uobičajeni na koži i gotovo ih svi imaju, međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline, stoga Euromelanoma dan kampanja educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi razvoja kada je mogućnost izlječenja gotovo 100 posto.

Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme, stoga je i ovogodišnji slogan Ovogodišnji slogan Euromelanoma dana je “Vidi i pobijedi – Rak kože možete vidjeti!“.

Melanom u brojkama

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a osobito najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132.000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41.000. U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između tri i sedam posto godišnje. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149 posto za muškarce i 130 posto za žene, a smrtnost od melanoma za 50 posto. Zadnji zaokruženi podaci iz 2010. godine govore da u RH od melanoma oboli 13,8 muškarca i 11,4 žena na 100.000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 555 novooboljelih od melanoma.

Koža ima neizbrisivo pamćenje

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja.

Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica kože uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravaka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja. Ovaj proces je odgovoran za prerano starenje kože, ali s latencijom od 15 do 40 godina može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži. U osobito rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

Zabrinjavajuće je što se u našoj zemlji melanom najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je poticanje edukacije o toj bolesti u općoj populaciji od iznimnog značenja.

Sve informacije o Projektu Euromelanoma dan možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma day organizacije unutar koje je formirana i podstrana o našem pridruživanju, a detaljne informacije o provođenju u Hrvatskoj možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma dan Hrvatska.

Samopregled kože: što treba tražiti?

Svatko ima mrlje na koži. One su potpuno normalan dio odrastanja I starenja. Ipak, ponekad te mrlje mogu biti znak i nečeg opasnijeg. Stoga, redovito pregledavajte svoju kožu u potrazi za sumnjivim mrljama. Ukoliko sumnjate, savjetujte se s dermatologom. Svoju kožu i kožu svojih bližnjih trebali biste pregledati jednom mjesečno. Budite oprezni s mrljama koje:

 • mijenjaju veličinu, boju i/ili oblik
 • izgledaju drugačije od svih ostalih
 • su asimetrične Ii/ili nepravilne
 • su grube ili se ljuskaju
 • su raznolikih boja
 • su veće od šest milimetara u promjeru
 • svrbe
 • krvare ili imaju iscjedak
 • su sjajne površine
 • izgledaju poput ranice koja ne zacjeljuje.

Potražite upozoravajuće znakove raka kože i ukoliko primijetite koji na svojoj koži, ne odgađajte posjet dermatologu!

Kako spriječiti rak kože?

 • Budite razumni kod izlaganja suncu kako biste umanjili rizik od raka kože
 • Maksimalno pojačajte zaštitu djece (stalno korištenje visokog zaštitnog faktora 50, te majice i šešira)
 • Klonite se sunca i budite u hladu dok je sunce najjače (između 10 i 16 sati)
 • Zaštitite svoju kožu i oči (šešir, majica, sunčane naočale)
 • Dopustite koži da se postupno navikne na sunce i izbjegavajte opekline!
 • Nanosite kremu sa zaštitnim faktorom 50 ili 50+ svaka dva sata
 • Crvenilo na koži nakon izlaganja suncu znači da ste “izgorili”
 • Ukoliko crvenilo, mjehuri i bol traju dva dana, smatrajte to ozbiljnom ili teškom opeklinom
 • Izbjegavajte solarij.

Znakovi melanoma

Zapamtite ABCDE znakove melanoma: rano otkrivanje je prvi korak u uspješnoj terapiji melanoma!

A -Je li mrlja ASIMETRIČNA (Asymmetry)?
B– Ima li nepravilne RUBOVE (Borders)?
C– Ima li različitu BOJU (Colours)?
D– Je li PROMJER (Diameter) veći od šest milimetara?
E– Postoji li EVOLUCIJA (Evolution) u rastu?

Za svaku promjenu u veličini, obliku, boji, reljefu ili promjenu koja krvari, svrbi ili ne cijeli, budite oprezni i javite se dermatologu! Pratite ABCDE znakove melanoma i ukoliko primijetite bilo koji od njih, odmah se javite dermatologu!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo