Zdravlje

Zdravlje

Evo kako ćete znati da ne uzimate dovoljno magnezija i da vam je potreban

Shutterstock

Iako je iznimno važan, mnogi ga ne uzimaju dovoljno.

Magnezij je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u opuštanju mišića, regulaciji krvnog tlaka i radu živčanog sustava. On je zadužen i za proizvodnju energije iz hrane. 

“Manjak magnezija može nastati u slučaju nedovoljnog unosa magnezija, kao posljedica neuravnotežene prehrane, u slučaju pojačanog izlučivanja iz tijela, npr. u slučaju upotrebe nekih lijekova (laksativa ili diuretika), zatim kao posljedica pojačane tjelesne aktivnosti ili u slučaju malapsorpcije, kada zbog određenih probavnih poremećaja, crijeva ne mogu apsorbirati dovoljno magnezija iz hrane. Povećane potrebe za magnezijem pokazale su se i u slučaju ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti, poremećaja spavanja te za prevenciju migrene”, pojasnio je Tomislav Živko mag.pharm.dipl.ing.agr. 

Evo nekoliko simptoma koji mogu otkriti da patite od manjka magnezija. 

Depresivni ste, anksiozni i pod stresom 

Bez dovoljno magnezija u prehrani, možete imati problem s opuštanjem. Mogu se razviti simptomi depresije ili anksioznosti. Nedostatak magnezija povezuje s promjenama u raspoloženju jer utječe direktno na rad živčanog sustava. Čak i psihijatri ponekad prepisuju suplement magnezija pacijentima koji pate od anksioznosti i depresije. Postoji i izvješća kako su se pacijenti oporavili od depresije nakon što su svakog dana konzumirali 125-300 miligrama. 

Prije nego krenete piti kolagen, evo što liječnica želi da znate

Patite od nesanice 

Manjak magnezija može uzrokovati i probleme sa snom jer se teško opustiti bez magnezija. Jedna je studija pokazala kako korištenje suplementa magnezija pomaže kod insomnije i poboljšava kvalitetu sna. No prije nego uzmete suplemente, razgovarajte s vašim liječnikom kako bi se otkrio možda neki drugi uzrok problema sa snom. 

Raste krvni tlak 

Ako ste primijetili porast krvnog tlaka, manjak magnezija bi mogao igrati ulogu. Nakon pregleda 34 studija u kojima je sudjelovalo 2000 ljudi s povišenim tlakom, znanstvenici su otkrili kako je konzumacija ovog minerala utjecala na snižavanje tlaka kod svih ispitanika. No ako do danas nemate visok tlak, istraživanja govore da magnezij ne treba koristiti kao preventivnu mjeru jer ne djeluje. Nezdrave navike poput pušenja, pretilosti i konzumacije procesuirane hrane su također faktori koji mogu utjecati na porast krvnog tlaka. Visok krvni tlak je rizičan faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pa je pametno već sad raspitati se kod liječnika je li vam potreban. 

Manja gustoća kostiju 

Manjak magnezija je povezan s manjom gustoćom kostiju i povećanim rizikom od razvoja osteoporoze, a to je stanje koje uzrokuje lako lomljenje kostiju. “Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij. Kalcij je bitan, ali nije bitniji od magnezija, osim u slučajevima djece i mladih koji konzumiraju malo kalcija”, tvrdi Steve Abrams, profesor pedijatrije Medicinskog fakulteta Baylor iz Houstona, voditelj jedne od studija koja je pokazala koliko je ovaj nutrijent bitan za zdrave i čvrste kosti. Magnezij igra veliku ulogu u metabolizmu kosti, a pomaže i aktivirati vitamin D, koji je važan za zdravlje kostiju. Neka istraživanja tvrde kako magnezij može pomoći pri prevenciji osteoporoze, iako rezultati nisu posve jasni i razlikuju se od studije do studije. 

10 iznenađujućih simptoma koji otkrivaju manjak željeza u krvi – ne ignorirajte ih

Jeste li u rizičnoj skupini od manjka magnezija? 

Određeni faktori mogu povećati rizik od manjak magnezija u organizmu, a evo koji su uključeni: 

 • jedete procesuirane namirnice, a izbjegavate voće i povrće 
 • uzimate lijekove koji sprečavaju apsorpciju magnezija 
 • pijete redovno alkohol 
 • imate anoreksiju ili bulimiju 
 • oporavljate se od alkoholizma

Ako mislite da ne unosite dovoljno magnezija, razgovarajte s liječnikom koji može odrediti razinu magnezija krvnim testovima. 

Izvori magnezija

I prije nego primijetiti da vam ovog minerala nedostaje, pobrinite se da ga unosite u organizam u dovoljnim količinama. Pronaći ga možete u ovim namirnicama:

 • Orašasti plodovi
 • Sjemenke bundeve 
 • Banane
 • Tofu
 • Zobena kaša
 • Grašak
 • Kakao 
 • Grah
 • Brokula
 • Kikiriki 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo