Zdravlje

Zdravlje

Evo kako vas uredski posao ubija iz dana u dan!

Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji pokazala su kako uredski posao šteti našem zdravlju više nego što smo mislili.

Svakodnevno sjedenje pred računalom, stres s kojim se svakodnevno borimo i nezdrava hrana koju konzumiramo tijekom radnog dana – dovodi do povećanja rizika od kroničnih bolesti, poput dijabetesa, ali i do srčanih problema, kao i do depresije.

Jedno istraživanje koje je provela asocijacija američkih kardiologa čak je pokazalo da stalno sjedenje ima slične posljedice na kardiovaskularni sustav kao i pušenje. Drugo istraživanje, koje je proveo lanac britanskih trgovina, pokazalo je da se u prvoj godini posla, 64 posto Britanaca udeblja barem 5 kilograma, a za debljanje najčešće krive svoje poslovne kolege koje na posao donose primamljivu hranu.

Kako bi loše posljedice uredskog posla izbjegli, u svoj radni dan morate uvesti nove navike. .

Nemojte jesti za radnim stolom

Spomenuto debljanje na radnom mjestu može rezultirati pretilošću, a ono vodi srčanim problemima, dijabetesom, visokim krvnim tlakom, artritisom, a može utjecati i na plodnost. Do debljanja dolazi zbog stresnog posla i umora, zbog čega mnogi posežu za hranom koja nije niti zdrava niti nas zasiti kako treba.

Osim toga, sjedenje za stolom dovodi do usporenog metabolizma, dok nam se apetit povećava. Zbog toga je važno da si isplanirate obroke, kao i da si odredite veličinu porcije. Također, pokušajte se barem na 15 minuta odmaknuti od ekrana računala, sjednite na neko mirno mjesto i fokusirajte se na to što jedete!

Ispravite svoj računalni “stav”

Kada se jako foksuiramo na posao, mijenjamo stav sjedenja, a on uključuje spuštena ramena, iskrivljenu kralježnicu i oči koje prenaprežemo zbog fokusacije. Ovakav računalni “stav” može rezultirati bolovima u rukama, prstima ruke, leđima i vratu, kao i do istegnutih mišića i ligamenata te kronične boli u leđima.

Također, neprestano gledanje u računalo dovodi do problema s očima, kao što su suhe oči, zamagljeni vid ili do diplopije, odnosno duplog vida. Svi ti problemi s očima dovode do čestih glavobolja, a glavobolja može nastati i zbog boli u vratu i leđima.

Pri sjedenju svakako razmišljajte o stavu, odnosno pravilnom držanju – a postoji nekoliko načina na koji to možete postići. Jedan od prijedloga je da boju koju svakodnevno vidite ili predmet koji svakodnevno koristite, učinite podsjetnikom da se morate ispraviti. To može biti kalendar ili sat na zid, ili možda plava boja zida u uredu. 

Prošetajte!

Da je sjedilački način života negativan za naše zdravlje otkriveno je još tijekom 1950-ih, kada je britansko istraživanje pokazalo da se kod njihovi vozača busevi imaju dvostruko veći rizik od srčanog udara.

U modernije je vrijeme, istraživanje provedeno na Sveučilištu Leicester, koje je uključivalo oko 800 tisuća ljudi, pokazalo da osim većeg rizika od srčanog udara, također sjedenje povećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih problema, kao što i osobe čiji poslovi uključuju cjelodnevno sjedenje imaju povećan rizik od preuranjene smrti.

Sjedilački poslovi ne daju nam previše prostora za kretanje, ali znanstvenici savjetuju da čak i 5 minuta šetanje u satu može pozitivno utjecati.

Otvorite prozor u uredu

Kvaliteta zraka je vrlo važna, o njoj ovisi razina vaše koncentracije iz dana u dan, a dugoročno loša kvaliteta zraka može imati i vrlo negativne posljedice. Ako osjećate da ne možete disati te svakodnevno na poslu osjećate glavobolju, no pri izlasku iz ureda ili zgrade glavobolja nestaje, znači da je vrijeme da počnete otvarati prozor. On ne mora biti dugo otvoren, važno je da čestice zraka koje uzrokuju ovakve probleme izađu, te da svježi zrak uđe.

Što kada radite 24 sata dnevno?

Danas mnogi poslovi uključuju i prekovremeni rad, a od vas se očekuje da budete dostupni 24 sata dnevno, što ni nije toliko teško s obzirom na način na koji se tehnologija ispreplela s našim životima. No, prekovremeni sati i općeniti rad do kasno navečer može utjecati na naše psihološko i mentalno stanje, a psiholozi ističu kako neprestano dobivanje elektroničke pošte i poruka su toksičan izvor stresa. Zbog toga se savjetuje da barem tri puta tjedno isplanirate večer za sebe, odnosno vrijeme kada ćete gledati filmove ili izaći van, a pri tom barem isključite tonove kako vas se ne bi uznemiravalo!

Pogledajte kao vam vježba može biti igra te saznajte koji su poslovi najdepresivniji!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo