Zdravlje

Zdravlje

Evo, ovakve igračke nije dobro kupovati djeci!

Na policama trgovina moguće je pronaći tisuće igračaka i katkad je kupcima teško donijeti ispravnu odluku. Stoga je za njih iznimno bitno da budu informirani o najnovijim standardima sigurnosti proizvoda te da budu ustrajni u ostvarivanju svojih prava.

Dječje igračke predstavljaju jednu od najvažnijih strogo kontroliranih roba široke potrošnje u EU. Međutim i najstroži zahtjevi, na žalost, ne zaustavljaju proizvodnju i stavljanje na tržište igračaka koje ne udovoljavaju postavljenim standardima.

Što označava kratica CE?

Oznaka CE je izjava proizvođača da je proizvod usklađen sa svim tehničkim propisima EU-a, uključujući i sigurnosne propise, koji su među najstrožima na svijetu.

Obveza i dužnost proizvođača je da prije stavljanja igračke na tržište, uz posjedovanje Izjave o sukladnosti, vidljivo i neizbrisivo istakne oznaku sukladnosti “CE“.

Na žalost, s obzirom na iskustvo iz prakse nerijetko se susrećemo s proizvodima koji ne udovoljavaju propisanim sigurnosnim zahtjevima, a označeni su „CE“ oznakom te time dovode potrošača u zabludu ugrožavajući njegovo zdravlje i sigurnost.

Savjeti roditeljima za sigurniju kupnju igračaka

Čitajte deklaracije jer etiketama i uputama za uporabu koje su priložene igračkama potrošač se upozorava na opasnosti i rizike koji proizlaze iz uporabe igračke (Sitni dijelovi! Opasnost od gušenja! Nije namijenjeno za djecu mlađu od 36 mjeseci!).

 • Djeci mlađoj od 36 mjeseci (3 godine) ne kupujte/ne dajte igračke koje nisu prikladne za njihovu dob. Igračke namijenjene djeci starijoj od 36 mjeseci ne podliježu svim sigurnosnim testovima koji su obvezni za igračke namijenjene djeci mlađoj od 36 mjeseci.
 • Pod posebnim nadzorom imajte igračke koje sadrže jake magnete, jer predstavljaju veliku opasnost ako se progutaju. Ako se proguta više od jednog magneta ili se s magnetom proguta i feromagnetski predmet, oni se mogu međusobno privlačiti preko stijenki crijeva i izazvati njihovo puknuće ili blokadu, čime dolazi do teških ozljeda s mogućim smrtnim posljedicama (nespecifični simptomi slični gripi mogu dovesti do zakašnjele liječničke intervencije). Igračke koje sadrže sitne magnete odgovarajućeg magnetskog toka trebaju sadržavati sljedeće upozorenje: “Upozorenje. Nije prikladno za djecu mlađu od 8 godina. Proizvod sadrži mali magnet ili magnete. Progutani magneti mogu se spojiti u crijevima i uzrokovati teške ozljede. Ako dođe do gutanja magneta odmah zatražite liječničku pomoć!“.
 • Ne kupujte igračke koje po svojoj zahtjevnosti pripadaju djeci mlađoj od tri godine (npr. zvečka), a proizvođač je u sklopu deklaracije istaknuo upozorenje da igračka nije prikladna za tu dob. Takve igračke sigurno ne udovoljavaju ili nisu testirane sukladno sigurnosnim zahtjevima za tu dob i proizvođač se tako ograđuje.
 • Pri kupnji birajte igračke glatkih površina i dobro obrađenih rubova.
 • Izbjegavajte igračke intenzivnog i neugodnog mirisa jer mogu sadržavati toksične kemikalije.
 • Kod izbora karnevalskih maski trebate znati da one koje prekrivaju cijelo lice moraju sadržavati ventilacijske otvore koji osiguravaju nesmetano disanje (otvori za usta i nos).
 • Izbjegavajte kontakt male djece s igračkama (i odjevnim predmetima) koje sadrže konopac ili vezicu dužu od 20 cm (posebno u blizini krevetića) jer predstavljaju opasnost od gušenja ako ih dijete omota oko vrata.
 • Kontrolirajte igračke sa zvukom, ako je zvuk preglasan za vaše uši ne kupujte takvu igračku djetetu jer može izazvati oštećenje sluha.
 • Ne zaboravite da se funkcionalne igračke trebaju koristiti samo uz direktan nadzor odrasle osobe.
 • Budite selektivni pri kupnji električnih igračaka. Vodite se preporukama s obzirom na dob djeteta i kontrolirajte korištenje igračke.
 • Ne kupujte proizvode široke potrošnje (npr. svijeće, sapune i sl.) koji svojim vanjskim izgledom, bojom i mirisom imitiraju hranu jer ih djeca mogu staviti u usta i progutati što može izazvati gušenje, trovanje pa i opstrukciju probavnog trakta.

Izvor: Štampar.hr

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo