Radi se o uobičajenom problemu…
Intolerancija označava smanjenu mogućnost ili nemogućnost probave određenog sastojka, a osobe koje imaju intoleranciju na laktozu nešto slabije mogu probavili mliječni šećer ili laktozu.
Enzim koji probavlja mliječni šećer laktozu u našim crijevima naziva se beta-galaktozidaza u tom slučaju ne radi svoj posao. Mliječni šećer ili laktoza je, u najvećoj količini prisutan u mlijeku, no ima ga i u drugim mliječnim proizvodima. Jogurt, kefir, kremasti jogurti sadrže najmanje količine mliječnog šećera, točnije, prisutan je samo u tragovima.
Češnjak, kupus, maslinovo ulje… Ovo su najbolje namirnice za zdravlje bubrega
Koji su simptomi intolerancije na laktozu?
Simptomi se obično javljaju par sati nakon konzumacije mliječnih proizvoda, a oni uključuju;
- bol u trbuhu
- proljev
- plinove
- mučninu
- nadutost
- “kruljenje” u crijevima
- povraćanje
Prva tri napisana simptoma se najčešće javljaju nakon konzumacije mliječnih proizvoda, tvrdi Rabia de Latour, dr. med, gastroenterolog i profesor na NYU Langone Health institutu.
No zašto dolazi do reakcija? Prema pisanju liječnice, kad neprobavljena laktoza dospije do crijeva, bakterije u njima će ju razgraditi i tako stvoriti višak tekućina i plinova koji vam zadaju probleme.
Prepoznajte simptome koji ukazuju na manjak joda u organizmu
Što učiniti ako baš vas muči ovaj problem?
Naravno, možete u potpunosti izbjegavati mliječne proizvode ili; umjesto mlijeka koristiti fermentirane mliječne proizvode poput jogurta, kefira, sira ili koristiti mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze.
A. A.
Foto: Shutterstock