Gastrointestinalne komplikacije prisutne su kod čak 75% dijabetičara - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Gastrointestinalne komplikacije prisutne su kod čak 75% dijabetičara

U Zagrebu je promovirana knjiga «Gastrointestinal Complications of Diabetes» u izdanju Springer International Publishing. Ova knjiga predstavlja prvi sveobuhvatan priručnik usmjeren na patofiziologiju, dijagnostički i terapijski pristup gastrointestinalnim manifestacijama šećerne bolesti sukladno najnovijim smjernicama.

Šećerna bolest bilježi porast prevalencije u cijelom svijetu pri čemu je broj oboljelih globalno dosegnuo 425 milijuna. Prema podacima Nacionalnog registra za šećernu bolest, u Hrvatskoj je 2017. registrirano preko 304.000 oboljelih.

Simptomi raka želuca – prevenirajte na vrijeme

Koji su čimbenici?

“Temeljni značaj šećerne bolesti počiva na pogubnom učinku njezinih komplikacija na pobol i pomor bolesnika, pri čemu se obično ističu komplikacije na velikim i malim krvnim žilama. Međutim, gastrointestinalne komplikacije prisutne su u oko čak 75% dijabetičkih bolesnika i često neprepoznate u svakodnevnoj kliničkoj praksi.  Promjene u okviru šećerne bolesti mogu zahvatiti cijeli gastrointestinalni sustav, od usne šupljine i jednjaka do crijeva i anorektalne regije, te hepato bilijarnog sustava. Stoga je klinička prezentacija heterogena, a najčešće se očituje dijabetičkom gastroparezom, enteropatijom i nealkoholnom bolešću jetre. ” izjavila je prof. dr. Sc Lea Smirčić Duvnjak koja i ujedno i jedan od autora knjige te pojasnila;

“Patogeneza je složena i još uvijek nedovoljno razjašnjena, od poznatih čimbenika spominju se dugo trajanje šećerne bolesti, neregulirana glikemija i disfunkcija neurona koji  opskrbljuju enterički živčani sustav. Stoga su kako dijagnostički pristup, u kojem je potrebno isključiti sve druge uzroke morbiditeta gastrointestinalnog sustava, tako i terapijski pristup izuzetno složeni. U tom kontekstu neophodno je  kontinuiranom edukacijom ukazivati na značaj ovih komplikacija koje uvelike smanjuju kvalitetu života dijabetičkih bolesnika.”

Ovo su najčešći simptomi infekcije stafilokokom – zapamtite ih

Knjiga korisna za struku

Obzirom na značaj ove patologije, ova će knjiga biti od velike koristi u svakodnevnom radu stručnjacima koji se bave dijabetesom, gastrointestinalnim bolestima ili obiteljskom medicinom.

Ova knjiga, čiji su urednici profesori Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc.  Marko Duvnjak i prof. dr. Sc Lea Smirčić Duvnjak, zajedničko je djelo liječnika dijabetologa i gastroenterologa  iz zagrebačkih kliničkih ustanova: KBC Sestre milosrdnice, KBC Rebro, KB Dubrava, KB Merkur i KB Sveti Duh. Svi su autori uložili veliki napor u stvaranju ovog kvalitetnog djela, uz dodatan trud pisanja na ne materinjem, engleskom jeziku, koji moraju  biti spremne prihvatiti sve male zemlje koje žele, ali i uspijevaju, postati uvaženi članovi svjetske znanstvene zajednice.

Knjiga je od recenzenata Izdavačke kuće Springer ocijenjena najvišim ocjenama a prema prvim odjecima s velikim je interesom prihvaćena u svjetskoj medicinskoj javnosti. Obzirom na odjek u hrvatskim stručnim krugovima za očekivati je i objavljivanje izdanja na hrvatskom jeziku.

Tri četvrtine oboljelih od dijabetesa umire zbog srčanih bolesti

A. Abrahamsberg

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo