Zdravlje

Zdravlje

Gotovo 60.000 Hrvata oporavilo se od koronavirusa: 6 savjeta koje bi bilo dobro slijediti

Shutterstock

U Hrvatskoj se broj oporavljenih od koronavirusa približava 60.000. Nakon što ste preboljeli bolest, važno je usvojiti zdrave životne navike te pratiti svoje stanje.

Kod većine će se ljudi nakon bolesti razviti adekvatna antitijela koja će spriječiti ponovnu infekciju. Ipak se radi o ne tako poznatom virusu pa nije niti sigurno koliko će vaš imunitet potrajati. Slučajevi kada se bolest ponovo javila su zabilježeni diljem svijeta. Starije i osjetljivije osobe bi svakako trebale posebno paziti kako se infekcija ne bi ponovila.

Standardna pravila su pokrivanje lica maskom, pranje ruku i distanciranje. Donosimo još 6 važnih savjeta kako se ponašati nakon što ste preboljeli COVID-19.

1. Ne preskačite tjelovježbu

Vježbanje može biti problematično kada se oporavljate, kada je tijelo slabo, no ipak je potrebno postepeno u raspored uvoditi određene vježbe za tijelo, ali i um.

10 znakova koji upozoravaju da je vrijeme za posjet kardiologu

2. Birajte pažljivo namirnice

Još je jedno važno pravilo jesti namirnice koje su bogate nutrijentima i koristiti potrebne suplemente kako bi se što prije oporavili. Korona virus čini organizam podložnim velikim količinama stresa, a i lijekovi koje uzimate mogu poremetiti ravnotežu u organizmu. Pokazalo se da su neki pacijenti nakon oporavka doživjeli promjene u težini. Pokušajte organizirati svaki obrok i kupujte organski uzgojene namirnice, poput voća i povrća, jaja i mesa. Kuhajte hranu i neka ona bude laka za probavljanje. Imajte na umu da vam je tijelo trenutno umorno i da mu je potrebna njega da se oporavi.

3. Vježbajte mozak

Virus je poznat po tome da oštećuje stanice zadužene za memoriju. Kako biste povratili snagu, kognitivne sposobnosti i ojačali pamćenje, uložite nešto vremena u slaganje puzili, ili odaberite bilo kakvu aktivnost koja će vas natjerati da mislite. Cilj je krenuti polako, ali svakog dana učinite nešto što će ojačati mozak.

4. Usporite

Nemojte niti pomisliti da ćete se u nekoliko dana nakon negativnog testa vratiti u normalnu rutinu! Potrebno vam je vrijeme kako biste se polako vratili u stanje koje je za vas bilo normalno prije bolesti. Imajte na umu da ste nedavno pobijedili opasan virus i da je vaše tijelo u fazi oporavka, a bilo kakav oblik forsiranja bi vas mogao samo vratiti par koraka unatrag.

Ako ove zime želite izbjeći gripu, izbjegavajte ove navike!

5. Pripazite na upozoravajuće signale

Bilo da se radi o glavobolji ili epizodi jakog umora, važno je prepoznati bilo kakve simptome koji će upozoriti da nešto ne raditi kako treba ili da se tijelo još oporavlja od bolesti. Pratite svoje stanje i kontaktirajte svog liječnika ako je potrebno.

6. Dopustite da vam se pomogne

Zapamtite da vam je potreban odmor da bi se vratili u vama poznato stanje. Potražite pomoć kad god vam zatreba jer će vam ona trebati na putu do oporavka. Bilo da se radi o nabavci namirnica ili pospremanju kuće, svaka će pomoć vašem umornom organizmu dobro doći.

 

A. A.

Foto: SHutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo