Zdravlje

Zdravlje

Haluks valgus (čukalj) – Najčešća deformacija stopala

Najčešća deformacija stopala je haluks valgus (čukalj) koja se osobito često javlja u žena.

Nerijetko započinje u adolescentskoj dobi, ova deformacija pospješena neadekvatnim uvjetima pri nošenju obuće brzo napreduje. Najčešće su smetnje u dobi 50-70 godina, a vrlo često javljaju se i obostrano.

Haluks valgus

Bol koja upućuje pacijenta liječniku uzrokovana je rastezanjem tkiva prednjeg dijela stopalu pri opterećenju, ali i iritacijom izbočine na bazi palca prilikom nošenja obuće. Nerijetko se javljaju ponavljajuće upala sluzne ovojnice (burze) na izbočenju (kvržici) s unutarnje strane korijena palca. Bolove može uzrokovati i oštećenje hrskavice zglobnih tijela kosti palca i prve metatarzalne kosti na koju se palac nastavlja. Kako deformacija napreduje, stopalo se sve više širi, palac se rotira i podvlači ispod drugih prstiju stopala koji postupno također razvijaju deformacije (savijaju se, podvlače ili prelaze jedni preko drugih). Najčešće se deformacije blažeg stupnja u mlađih osoba mogu pokušati usporiti u razvoju. Preporučuje se nošenje široke i udobne obuće, koja ne stvara pritisak na prste, nošenje obuće s nižom petom i korištenje podatne i gipke cipele koja stimulira mišićnu aktivnost malih mišića stopala. Takvu obuću najčešće u njezinoj funkcionalnosti ne prati i moderan dizajn, stoga je ovaj oblik prevencije i liječenja najčešće neuspješan u razdoblju kada ono ima smisla – među mlađim pacijentima.

U starijoj populaciji koja lakše prihvaća odustajanje od modnih trendova, progresiju deformacije najčešće nije moguće zaustaviti, ali je odgovarajućim tipom obuće ipak moguće djelomično otkloniti bolne iritacije izbočenih i deformiranih dijelova stopala. Ne preporučuju se operacijske korekcije deformacije palca bez izraženijih bolova, a isključivo u svrhu estetskog učinka. Operacijskim liječenjem valgusa palca stopala nastoji se korigirati položaj palca te ukloniti bolnu izbočinu s unutarnje strane palca i dovesti u balans meka tkiva stopala.

Na taj način treba formirati gibljiv, čvrst bazalni zglob palca koji može nositi opterećenje i obavljati svoju funkciju u stajanju i hodu. Korekcija se izvodi isključivo presijecanjem kosti i fiksacijom u željenom položaju. Uklanjanje samo bolne koštane izbočine ne može biti jedina opcija u liječenju, obzirom da deformiranu kost treba vratiti na njezino mjesto u stopalu. Kao fiksacijski materijal danas se koriste posebno prilagođeni vijci izrađeni od titana, koje nakon operacije nije potrebno odstranjivati dodatnim operacijskim zahvatom. Svi zahvati na kostima zahtijevaju određeno vrijeme cijeljenja kosti u korigiranom položaju. Nakon operacije pacijent mjesec dana hoda u posebno dizajniranoj cipeli u kojoj opterećuje stražnji dio stopala, a nakon tog razdoblja moguće je puno opterećenje stopala.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo