Zdravlje

Zdravlje

Hemoroidi: 5 pitanja koja vas najčešće brinu

Prikupili smo pet najčešćih pitanja koja ste postavljali našim liječnicima o tegobama vezanim za hemoroide. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

Muče vas hemoroidi? Pomoć stiže iz prirode!

Hemoroidi su bolne i otečene krvne žile analnog područja. Ova neugodna pojava pogađa oba spola, a nastaje zbog povećanog naprezanja žila kod crijevne peristaltike. Početno liječenje za blagu do umjereno tešku bolest temelji se na povećanju unosa dijetalnih vlakana, tekućine na usta kako bi se održala hidracija, nesteroidnim protuupalnim lijekovima koji pomažu u smanjenju boli i odmoru. Postoji više jednostavnih operacija koje su moguće u slučaju teških simptoma ili ako se simptomi ne poprave uz konzervativno liječenje. Kirurško liječenje je predviđeno kod pacijenata koji se ne oporave nakon ovih mjera.

1. Vanjski i unutarnji hemoroidi

Vaše pitanje: Pozdrav, moj problem je bol u donjem dijelu trbuha. Nakon brojnih analiza dr., specijalist za hemoroide je nakon pregleda ustanovio: spolja vidljivi spoljni hemoroidi, na dohvat prsta opipljiva analna fisura na 5 h. Anoskopski: izraženi unutrašnji hemor. III stad. s analnim papilama od kojih je jedna na 5 h veličine pasuljice. Molim odgovor.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Hemoroidi koji često krvare – Trebam li ih sanirati prije trudnoće?

Vaše pitanje: Poštovani doktore, već duže vrijeme pokušavam ostvariti trudnoću i nikako da se desi. Napokon smo otkrili problem (kod supruga) i predložena nam je inseminacija. Uz sve to ja imam hemoroide koji krvare dosta često, pa bih voljela da me Vi savjetujete. Da idem na operaciju hemoroida prije trudnoće i koliko i mogu li oni smetati ili naškoditi plodu? Hvala!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Nakon mršavljenja problem s hemoroidima i proširenim venama kod djevojke od 22 godine!?

Vaše pitanje: Poštovani, imam 22 godine i bolujem od dijabetesa tipa II (za koji od prije mjesec dana koristim Siofor 500), blage hipotireoze (TSH 5.87 , T4 105) i policističnih jajnika. U zadnjih pola godine smršavila sam 20 kg (s 95 kg na 75kg) uz redovito vježbanje i poboljšanu prehranu. Međutim, otkad sam smršavila imam probleme s hemoroidima i proširenim venama. Koristim faktu čepiće, ali se hemoroidi uporno vraćaju. Primjetila sam da su mi se pojavile proširene vene iza koljena, koljena me svaki dan bole i osjećam težinu u nogama cijeli dan, kreme nisu naročito učinkovite. Zanima me je li normalno da sa svojim godinama već imam probleme s venama i hemorioidima i što mogu poduzeti u vezi toga? Moja doktorica je rekla da svi imaju hemoride, a vene mi nije ni gledala nego je rekla da mažem kremama, međutim od toga mi nije ništa bolje.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Krv u stolici

Vaše pitanje: Poštovani, imam 28 godina (M). Već par godina me muči jedan problem, a nikad skupiti snage i otići doktoru. U stolici mi se javlja krv nakon obavljene nužde. Krv je čisto crvene boje i bude je više. Probava mi je ok, redovna i normalne boje. Molim Vas da mi kažete što bi to moglo biti i što mi je činiti. Lp, hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Kvržica kod analnog otvora

Vaše pitanje: Primijetila sam da imate doista dobrih savjeta pa sam odlučila tražiti pomoć. Imam već nekih par godina malenu kvržicu tik do analnog otvora, čak je i jednim dijelom na njemu. Nisam se do sad brinula jer mi to nije stvaralo nikakve probleme. Jedino bih ponekad kod pražnjenja crijeva osjetila pritisak na tom dijelu i vrlo rijetko laganu bol. Nemam ni sada nekih velikih problema s tim (primjerice krvarenje), ali sam malo gledala po internetu i zabrinula se o čemu je riječ. Zanima me što bi to moglo biti. Zna se dogoditi da me nekada kvržica boli, ali s vremenom popusti. Unaprijed hvala!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo