Zdravlje

Zdravlje

Hladno prešana biljna ulja – koja i kako pravilno odabrati?

Hladno prešana ulja osnovna su gradivna jedinica za naš mozak i potrebno ih je svakodnevno konzumirati!

 

Hladno prešana ulja često su nepravedno zapostavljena u ljudskoj prehrani iako su ključna za brojne važne uloge u organizmu. Ona su neophodan dio pravilne i uravnotežene prehrane, a služe nam kao izvor energije, oblažu unutarnje organe, održavaju sluznice i kožu zdravom i glatkom te pomažu u apsorpciji vitamina topljivih u mastima (vitamini A, D, E i K).

Hladno prešana ulja optimalno su rješenje za oralnu i dermalnu primjenu, a tehnologijom proizvodnje hladnog tješnjenja čuvaju sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitine, flavonoide, arome i proteine. Brojni su metabolički učinci masnih kiselina, a male razlike u strukturi polučuju sasvim različito djelovanje u organizmu. Njihovo djelovanje nije ograničeno na pojedine organske sustave, već obuhvaća djelovanje na cjelokupni organizam!

Određena ulja izvor su esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam sintetizirati pa ih mora dobiti putem hrane. Tu spadaju i važne esencijalne masne kiseline – linolna (iz skupine omega 6 masnih kiselina) i alfa linolenska (iz skupine omega 3 masnih kiselina). Poremećena ravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina u krvi, od kojih se stvara čitav niz izuzetno značajnih ljudskih hormona, jedan je od najsnažnijih utjecajnih elemenata na kakvoću života čovjeka zbog mogućeg razvoja niza akutnih i kroničnih bolesti. Brojne istraživačke studije pokazuju, da češća uporaba omega-3 masnih kiselina u obliku EPA (eikozapentaenske kiseline) i DHA (dokozaheksaenske kiseline) u terapijskom djelovanju dovodi do značajnijeg smanjenja rizika bolesti krvožilnog sustava. Njihov višestruki učinak pripisuje se protuupalnom djelovanju na organizam.

Također, biljna ulja poboljšavaju okus hrani ali i usporavaju pražnjenje želuca. Najvažnije od svega – hladno prešana ulja osnovna su gradivna jedinica za naš mozak i potrebno ih je svakodnevno konzumirati!

Ulje crnog kima

Predstavlja univerzalo ulje koje djeluje povoljno na široki spektar humanih organskih sustava.

Ulje crnog kima zbog visokog sadržaja timokinona (HTQ -1,8 %) odlično pomaže u reguliranju alergija i dnevna dozacija ide već od 20 kapi (ekvivalent 1 žličici klasičnog crnog kima). Određene multicentrične studije govore da pomaže kod kroničnog umora, povišenog kolesterola i kod ostalih manjih poremećaja.

Prijedlog konzumacije Crnog kima: S obzirom da se radi o dodatku prehrani – može se koristiti do 1 žičice dnevno. Po želji se može dodati u smoothije, no nikako ga nije poželjno zagrijavati.

Ulje sikavice

Ulje sikavice predstavlja ulje visokog izvora antioksidanta. Koristi se u prehrani ali i za vanjsku upotrebu. Ulje je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravlje cijelog organizma. Bogato je i oleinskom i linoleinskom masnom kiselinom, a osim te dvije masne kiseline, sadrži i vitamin E koji je neisključiv za zdravlje kože. Preporučena dnevna doza je 10 g (1 žlica), a svoju primjenu nalazi u kulinarstvu, dermalnoj njegi kože te kao preventivni dodatak prehrani.

Prijedlog u receptima: može se koristiti kao začin na salatama, ukapati u smoothije, začiniti hladne složence od povrća, dodati u jutarnje zobene kaše. Treba ga koristiti hladno – ne zagrijavati! Spada u dodatke prehrani.

Ulje lješnjaka

Ulje lješnjaka bogato je makro i mikro nutrijenatima, vitaminima, proteinima i mineralima te nezasićenim masnim kiselinama, a koristi se oralno i dermalno. Ulje lješnjaka pogodno je za kuhanje i daje bogatu orašastu aromu mnogim jelima, pogotovo zdravim slasticama. Koža će dugotrajnim nanošenjem ulja lješnjaka izgledati svježije i zategnutije, što je posebice dobro kod suhe i zrele kože koja često puta izgleda umorno i nadraženo.

Prijedlog u receptima: može se koristiti kao začin na salatama, ukapati u smoothije, napraviti domaću majonezu, dodati kao emulgator u kolačima (zamjenjuje ili smanjuje količinu jaja), začiniti hladne složence od povrća i dodati u jutarnje žitne/ zobene kaše, nakapati nekoliko kapi u smjesu za palačinke radi bolje arome, oplemeniti sirne namaze.

Ulje badema

Visokokvalitetno ulje badema visoke nutritivne vrijednosti bogato nezasićenim masnim kiselinama izvrstan je oralni i dermalni emolijens. Ulje badema izvrstan je gurmanski dodatak različitim jelima i odličan izvor vitamina E. Pokazao se kao jako dobar emolijens za omekšavanje i regeneriranje kože i vlasišta. Tradicionalno se koristilo kod raznih ekcema, psorijaze, te suhe i upaljene kože. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A, B1, B2, B6 i E stoga je odličan izbor i za dermalnu i za oralnu upotrebu.

Prijedlog u receptima: može se koristiti kao emulgator u različitim namazima od povrća, začiniti hladne složence od povrća i dodati u jutarnje žitne/ zobene kaše, dodati u smoothije, kapati na salate, dodati u kruh umjesto npr.maslinovog ulja (2 žlice), pogodno za izradu kolača i keksa umjesto klasičnog ulja.

Ulje oraha

Orahovo ulje je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, preporučuje se oralni unos u stresnim situacijama zbog visokog udjela polinezasićenih masti koje pozitivno utječu na krvni tlak, mozak i cirkulaciju. Preporučena dnevna doza je 30 g (3 žlice), a svoju primjenu nalazi u kulinarstvu, dermalnoj njegi kože i posebno kose. Postoje tri metode djelovanja orahovog ulja koje štite kožu – antibakterijsko, antioksidativno i protuupalno. Antioksidansi su u stanju smanjiti pojavu linija i bora na koži, antibakterijske komponente mogu pomoći u zaštiti od patogena koji mogu oštetiti vašu kožu i izazvati infekciju, a posljednja, protuupalna komponenta ulja pomaže ublažavanju kroničnih stanja kao što su ekcemi i psorijaza, kao i akutne slučajeve upale ili alergijske reakcije.

Prijedlog u receptima: može se koristiti kao emulgator u različitim namazima od povrća, dodati kao emulgator u kolačima (zamjenjuje ili smanjuje količinu jaja), napraviti domaću majonezu, začiniti hladne složence od povrća i dodati u jutarnje žitne/ zobene kaše, dodati u smoothije, nakapati na salate i kuhane žitarice, a odlično paše u pripremi kruha i peciva umjesto npr. maslinovog ulja (2 žlice).

Ulje konoplje

Ulje konoplje je izuzetno bogato gama-linolenskom kiselinom koja povoljno djeluje na neurodermitis i upalne procese te alfa-linolenskom kiselinom koja pomaže kod tretiranja kardiovaskularnih poteškoća i neuravnoteženosti živčanog sustava. Konoplja sadrži i zančajnu količinu vitamina D čija je primarna uloga održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u krvnoj plazmi. Konoplja je jedna od prvih biljaka na svijetu koju je čovjek počeo koristiti i za druge potrebe, osim za prehranu. Preporučena dnevna doza je 20 g (2 žlice), a svoju primjenu nalazi u kulinarstvu, dermalnoj njegi kože i kose.

Prijedlog u receptima: Konopljino ulje se može koristiti za pripremu hladnih salata, toplih juha i umaka. Može se koristiti kao emulgator u različitim namazima od povrća, dodati u smoothije, nakapati na salate, ali svakako koristiti hladno – ne zagrijavati. Može se upotrebljavati u gotovim jelima kao dodatak preljevima za salate te pečenom mesu.

Bučino ulje

Bučino ulje izvrsnog je hranjivog sastava zbog kojeg posjeduje višestruki potencijal povoljnog učinka na zdravlje čovjeka. Osim što jača imunološki sustav, ulje buče sadrži bogatstvo ugljikohidrata, minerala, bjelančevina ali i nezasićenih masnih kiselina te omega-6 i omega-9 kiselinu. Ulje obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B. Također je izvrstan izvor triptofana – aminokiseline koja vam može pomoći da se bolje naspavate. Bučino ulje, u odnosu na maslinovo, sadrži raznovrsnije masne kiseline koje znatno variraju u svom rasponu.

Prijedlog u receptima: Bučino ulje se može koristiti za pripremu hladnih salata, toplih juha i umaka. Korisnici ovog ulja ističu kako je prava poslastica u kombinaciji sa sladoledom. Također se koristi u slatkim jelima, voćnim salatama, kolačima i palačinkama.

Naš savjet za kraj – dobro zavirite u svijet hladno prešanih ulja , poigrajte se njihovim blagodatima, uživajte u njihovim raznolikostima i dobro pazite na njihovu kvalitetu. Ipak, poanta svake nutritivno bogate i izbalansirane prehrane – upravo je kvaliteta i raznolikost!

Fotografije svih proizvoda pogledajte u galeriji

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo