Zdravlje

Zdravlje

Holter EKG-a: Kako se nosi, zašto se najčešće koristi i kako se morate pripremiti

Shutterstock

Za razliku od 12 kanalnog EKG-a kojim se snima električna aktivnost srca u kratkom periodu od svega nekoliko sekundi, holter EKG-a daje duži i precizniji uvid u električnu aktivnost srca kroz najmanje 24 sata.

Holter EKG-a najčešće se koristi u svrhu dijagnostike poremećaja srčanog ritma i smetnji provođenja (simptomatskih i nesimptomatskih) ili kod simptoma kao što su omaglice, vrtoglavice ili gubitak svijesti, a za koje postoji sumnja da su uzrokovane poremećajima srčanog ritma – aritmijama. Holter EKG-a se često koristi pri pojavi palpitacija – neugodnog osjećaja ubrzanog i pravilnog ili nepravilnog rada srca, a može se koristiti i procjeni ishemijske bolesti srca uslijed nejasnih bolova u prsištu.

Ablacija – metoda kojom se srčane aritmije liječe s 95-postotnim uspjehom

Kako se nosi holter?

Holter EKG omogućava praćenje srčanog ritma pacijenta u njegovoj svakodnevnoj rutini. Holter možete nesmetano nositi  na poslu, kod kuće, uslijed treninga ili u svim onim aktivnostima u kojima primjećujete pojavu simptoma nepravilnog srčanog rada.

U tu svrhu koristi se mali uređaj veličine mobitela, napajan malom baterijom, koji 24 sata preko samoljepljivih EKG elektrodi smještenih na prsnom košu pacijenta, snima kontinuirano EKG zapis i pohranjuje na memoriju uređaja. Memoriju nakon toga posebnim računalnim programom očitava stručno medicinsko osoblje.

Peče vas u prsima, a nije srce?

Holter također bilježi vrijeme zapisa, stoga je iznimno bitno da pacijent u toku snimanja vodi kronološki dnevnik aktivnosti i eventualnih simptoma kako bi medicinsko osoblje imalo dodatni uvid u korelaciju simptoma i aritmije.

Tipični nalaz holter EKG-a sadrži:

 • Ukupni broj srčanih otkucaja
 • Prosječni broj srčanih otkucaja
 • Minimalnu i maksimalnu frekevenciju u toku snimanja
 • Ukupni broj eventualnih ekstrasistola (preuranjenih srčanih otkucaja)
 • Epizode aritmija ukoliko su zabilježene
 • Najdulje tzv. R-R intervale ili srčane pauze
 • Promjene u ST segmentu koje bi navodile na ishemijsku bolest srca
 • Dokumentirane simptome pacijenta iz dnevnika aktivnosti ukoliko su bili prisutni
 • Pojedine važne isječke samog EKG zapisa u nekoliko srčanih odvoda

Priprema pacijenta za Holter EKG-a:

 • Kod muškaraca potrebno je depilirati prsni koš – depilaciju možete učiniti sami kod kuće, pri tome je najbolje koristiti trimer. Budite oprezni da ne oštetite kožu.
 • Tijekom nošenja potrebno se normalno ponašati, ispunjavati uobičajene dnevne obaveze te voditi zabilješke o aktivnostima u kojima ćete opisati tegobe koje ćete eventualno osjetiti, a sve kako bi se otkrila uzročno – posljedična veza između pojavljivanja simptoma i aktivnosti.
 • Nakon 24 sata (po dogovoru) uređaj ćete vratiti, te će se dobiveni nalaz dati našim liječnicima na uvid.

10 simptoma srčanog udara

Tekst: Liječnici Poliklinike Manola

Foto_ Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo