Zdravlje

Zdravlje

Hranom do boljeg sna

Foto: Shutterstock

San ima nezamjenjivu ulogu u životu čovjeka, stoga se sa nesanicom ne valja šaliti.

Istraživanja nam kazuju kako san koji je kraći od 6 sati dnevno ili dulji od 8-9 sati povećava rizik od kroničnih bolesti poput pretilosti, hipertenzije, dijabetesa i metaboličkog sindroma, a dugotrajna nesanica dovodi se u vezu i s višom stopom smrtnosti.

Navike za bolji san

Patite li od nesanice, pokušajte si pomoći promjenama životnih navika. Za početak, neka vam svakodnevni odlazak na spavanje te buđenje ujutro budu u isto vrijeme, čak i u dane vikenda. Izbjegavajte koristiti mobitel i kompjuter prije odlaska na spavanje. Izbjegavajte popodnevna drijemanja, već se radije odlučite na umjerenu tjelovježbu. Spavaća soba neka vam bude prohladna i mračna te osigurajte udobnu posteljinu i kvalitetan madrac i jastuk. Za bolji san mudro bi bilo izbjegavati kavu i napitke s kofeinom u popodnevnim satima.

Prehrana koja utječe na san

Tradicionalno se vjeruje kako šalica toplog mlijeka potiče san, međutim za sada još ne postoje čvrsti znanstveni dokazi koji bi to potvrdili. Međutim, poznato je kako mlijeko obiluje određenim nutrijentima koji sudjeluju u regulaciji sna. Primjerice, mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja je nužna za proizvodnju serotonina – molekule koja sudjeluje u REM fazi sna i čije niske razine u organizmu mogu uzrokovati nesanicu.

Kod nesanice, korisne su se pokazale i neke voćke. Naime, u maloj studiji objavljenoj 2011. godine u kojoj su sudjelovala 24 ispitanika s poremećajem spavanja, pokazalo se kako unos kivija može poboljšati kvalitetu sna. Ispitanici su tijekom četiri tjedna trajanja studije, sat vremena prije spavanja pojeli dva kivija srednje veličine. Osim kivija, kod nesanice blagotvorne mogu biti i višnje koje prirodno sadrže melatonin, a za kojeg je ustanovljeno da je važna karika u  regulaciji prirodnog ciklusa spavanja.

Nesanicu pokušajte odagnati i dodacima prehrani s umirujućim djelovanjem. Dormirin i Dormirin Forte te najnoviji Domirin Rapid su jedinstveni proizvodi s melatoninom koji omogućuju brže uspavljivanje te miran i kvalitetan san. Dormirin Rapid je oralni podjezični sprej ugodnog okusa mentola koji u sebi sadrži 80 precizno izmjerenih doza-za 80 mirnih i sretnih noći.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo