Zdravlje

Zdravlje

Infekcije, stres, lijekovi… Što sve može uzrokovati učestalu stolicu?

Shutterstock

Kofein i sastav antibiotika uzroci su učestalijih odlazaka na zahod, no isto tako može biti i nuspojava menstruacije ili zdravije prehrane.

Sat vremena poslije jutarnje kave ili popodnevni odlazak na zahod, normalna je rutina, a ponekad veće odstupanje može biti sumnjivo, navodi womenshealthmag.com

Promjene kod zdrave mlade osobe, smatra dr. Kyle Staller, nisu razlog za uzbunu. Uostalom, odstupanje može jednostavno biti i način na koji nam tijelo govori da mu se ne sviđa ono što smo pojeli, smatra.

Muči vas probava? Imamo odgovore liječnika na 5 najčešćih pitanja

Ipak, odstupanja u nekim situacijama mogu imati zdravstveni izvor. 

Zdravija prehrana

Povećana konzumacija vlakana, kod inače zdrave mlade osobe, mogla bi rezultirati odstupanjima u probavi, tvrdi dr. Rudy Bedford. Hrana bogata vlaknima je povrće pa povećan unos ove vrste namirnica može rezultirati češćim odlascima na zahod. 

Infekcija

Bakterijske infekcije mogu rezultirati češćim odlascima na zahod pa čak i proljevom. No dok je to normalno, stolica s tragovima krvi, tvrdi dr. Staller, dobar je razlog za posjet liječniku. 

Povećanje treninga

Budući da tjelovježba povećava kontrakcije mišića u debelom crijevu, ti će mišići sav tjelesni otpad izbaciti brže nego inače. 

Sindrom iritabilnog crijeva

Iako se inače očituje po simptomima poput trbušnih bolova, plinova i grčeva ovaj sindrom može utjecati na učestalost odlazaka na zahod. 

Klasična pojava ovog sindroma uključuje bolove u donjem dijelu trbuha, grčeve i zatvor ili proljev, tvrdi dr. Staller. 

U slučaju ovih simptoma, trebalo bi se javiti liječniku. 

Stres

Slabiji pokreti debelog crijeva javljaju se u slučajevima stresa, tvrdi dr. Stellar. 

Menstruacija

U danima prije krvarenja ili tijekom krvarenja, normalno je da se poveća učestalost dolazaka na zahod, smatra dr. Stellar. 

Razlog tomu leži u hormonu progesteronu te osim što može uzrokovati učestalije odlaske, može dovesti i do proljeva, no sve je to normalno, kazao je. 

Previše kave 

Kofein stimulira mišićne kontrakcije u crijevima te će povećana količina kofeina dovesti i do čestih odlazaka na zahod. 

Upalna bolest crijeva

Češći odlasci na zahod samo su jedan od simptoma ove bolesti. Učestali odlasci na zahod u kombinaciji s tragovima krvi u stolici, umorom, neizdrživom boli u donjem dijelu trbuha i neprestanim proljevom, razlozi su za posjet liječniku. 

Sastav lijekova

Neki lijekovi, kao što su antibiotici, mogu utjecati na mikrobe u crijevima te nerijetko mijenjaju kretanje crijeva i dovode do proljeva. 

No liječnik bi vam trebao reći da je moguća nuspojava lijeka ovakva situacija, a pojava krvi i bolova svakako je razlog za posjet liječniku. 

Ozbiljniji probavni problemi u konačnici karakteriziraju tragovi krvi ili sluzi u stolici te bolovi. Također, ukoliko odlazak na zahod u bilo kojem slučaju utječe na kvalitetu vašeg života, obratite se liječniku, smatra dr. Staller. 

6 zdravih namirnica koje će potaknuti probavu

M.V.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo