Zdravlje

Zdravlje

Izbjegavajte ova 4 mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom

Shutterstock

Koronavirus ne uzima slobodan dan i dalje se neumoljivo širi.

Kako pandemiji još nismo stali na kraj, dr. Sanjay Gupta, šef neurokirurgije i profesor neurokirurgije na Emory sveučilištu je u gostovanju za CNN odlučio istaknuti koja su to mjesta na kojima se najlakše zaraziti i dobiti COVID-19.

„Stvarno se radi o 4 lokacije na kojima se događa najviše prijenosa virusa“, ističe. Evo o kojim se to mjestima radi.

1. Hoteli

“U ovom je trenutku najbolji način da se zaštitite od virusa da ostanete u sigurnosti doma“, ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mjesto boravka se odnosi na kuću ili stan koju dijelite s obitelji. No hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi. Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mjesto gdje ćete se lako zaraziti.

Zašto prirodno stečeni imunitet nije jednako jak kao cjepivo protiv COVID-a? Evo objašnjenja

2. Kafići i barovi

Dr. Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio: “ Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske cijelo vrijeme, a ne se okupljati u barovima“, koje naziva važnim mehanizmom prijenosa virusa.

“Diljem svijeta je porast zaraženih povezan direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i provjeriti putem podataka kretanju kroz mobilni uređaj, čini se da se ova mjesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovom trenutcima“, stoji u magazinu Nature. Stručnjaci dodaju kako je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mjesta dok se druga zatvaraju. Zaključili su kako otvaranje restorana u punom kapacitetu je rezultiralo povećanjem infekcije, a slijede teretane te kafići i hoteli.

3. Restorani

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu. Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo su zato restorani toliko problematični. „Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, a u trenutku kada imamo velik broj zaraženi, a vi skinete masku, dolazimo do problema“ navodi dr. Fauci te dodaje kako on trenutno više voli naručivati svoju hranu.

4. Crkve i mjesta gdje se okupljaju vjernici

Iako nema zabrana na okupljanje u crkvama, to su mjesta gdje se virus može lako širiti pa je potreban oprez i mjere zaštite, poput maske, naknadnog pranja ruku i distance.

Samo ova 3 mjesta na tijelu morate prati sapunom svaki dan, kažu liječnici

Na početku teksta smo spomenuli kako pandemija nije na svom kraju i kako se moramo paziti, pa gdje god da živite, cijepite se. Uz to nosite masku, ne putujete, držite distancu, izbjegavajte velike gužve i pazite na higijenu.

Jesenski rekord u cijepljenju

Kako stoji na stranicama HZJZ-a, na dan 10. studenoga cijepljeno je 27.621 osoba od kojih je 16.747 primilo prvu dozu. Drugu dozu je primilo 3.527 osoba a dodatnu ili treću dozu 7.347 osoba. Ovakav veliki broj prvih doza zabilježen je posljednji put početkom lipnja. Do sada je u Hrvatskoj utrošeno 3.759.981 doza cjepiva. Ukupno je 1.990.925 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.707.700 cijepljeno s dvije doze. S dodatnom dozom (docjepna i treća doza za imunokompromitirane osobe) cijepljeno je 61.356 osoba. Do dana 10. studenoga cijepljeno je 49,06% ukupnog stanovništva odnosno 58,67% odraslog stanovništva.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (57,6% ukupnog stanovništva, odnosno 69,2% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (52,6% ukupnog stanovništva, odnosno 63,4% odraslog stanovništva).

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo