Zdravlje

Zdravlje

Izbjegavajte ove navike koje samo pogoršavaju prehladu

Shutterstock

Otprilike 200 različitih tipova virusa može biti odgovorno za običnu prehladu, a vjerojatno ćete par puta u godini i vi patiti od simptoma prehlade…

Ako se pravilno brinete o sebi kada ste prehlađeni, prehlada ne bi trebala trajati više od dva tjedna, ali ako se ponašate neodgovorno, ovo stanje može potrajati više nego ste očekivali.

Donosimo neke od uobičajenih pogrešaka kojima možete pogoršati svoje stanje

Petvarate se da van nije ništa

Lako je poželjeti ignorirati šmrcanje i kihanje – ipak, imate puno važnijeg posla od sjedenja na kauču i njege. Liječnici se slažu da je ovo uobičajena pogreška jer će vam ignoriranjem ona samo duže potrajati…

Češnjak – prevenira bolesti, pomaže kod infekcija i visokog tlaka…

Uzimate antibiotike

Ako imate bakterijsku infekciju, antibiotici su potrebni. Virusi, u drugu ruku, ne reagiraju na antibiotike, a ako ih uzimate kada vam nisu potrebni mogli biste steći otpornost pa vam neće pomoći kada će biti neophodni. Dakle ako je u pitanju samo prehlada, pomozite si preparatima koji su namijenjeni liječenju virusnih oboljenja.

Ignorirate osjećaj umora

Niste umislili da vam je potrebno nešto više odmora i sna kada vas napadne prehlada ili gripa, a umor ćete najviše osjetiti ako vam mući temperatura. San pomaže tijelu da se opravi i lakše bori protiv infekcija.

Mandarine – 7 fantastičnih razloga zašto ih jesti svaki dan

Cigarete

Valjda je već svima jasno kako će dim cigarete samo pogoršati simptome gripe i prehlade. Izbjegavajte cigarete i prostorije u kojima se puši. 

Izbjegavate tjelovježbu

Tijekom kontroliranog vježbanja, imunosne stanice bolje cirkuliraju tijelom, te mnogo brže otkrivaju i ubijaju bakterije i viruse. Ako niste u stanju vježbati, pola sata šetnje pomoći će vam da vam proradi cirkulacija, što će pak pomoći vašem tijelu da se brani.

Ako ste prehlađeni, a osjećate se sposobnim da odradite vježbe, učinite to, na način da vježbate umjereno i možda kraće ali češće, primjerice svaki drugi dan, što je u tom slučaju bolje, nego intenzivno vježbanje dva do tri puta na tjedan.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo