Izolacija i pomicanje sata: Kako to utječe na psihu i raspoloženje? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Izolacija i pomicanje sata: Kako to utječe na psihu i raspoloženje?

Foto: Shutterstock

Pomicanje sata nam ne donosi dulji dan, već „mijenja“ vrijeme izlaska i zalaska sunca, a to može utjecati na promjene našeg unutarnjeg sata, poznatijeg kao cirkadijanski ritam.

Ljetno računanje vremena svakako ima i svoje dobre strane – televizija se gleda manje i rjeđe, a češće se boravi u prirodi i trči, hoda ili bavi sportom, pokazalo je jedno američko istraživanje. Dan nam dulje traje pa ljudi mogu više biti na otvorenom i uživati u blagodatima svježeg zraka i sunčevih zraka.

Sve je navedeno točno, no što kada je većina stanovništva u svojim kućama i nema prilike izaći na svjež zrak ili sunce? Možemo li si kako pomoći ublažiti simptome?

Sezonska depresija

Jeste li čuli do danas za sezonsku depresiju? Osobe koje pate od sezonskog afektivnog poremećaja često iskuse i neugodne simptome kada se mijenja sat i uvodi nas u dugu, tmurnu i hladnu zimu, a danas se vjeruje da pomicanje sata koje se odvija u proljeće može dovesti do promjene raspoloženja.

Iako ne postoje specifični uzroci ovog poremećaja, studije potvrđuju kako se određeni faktori mogu doprinijeti lošem, depresivnom raspoloženju, istaknula je Katy Kamkar, klinički psiholog iz Toronta.

“Na primjer, pomicanje sata može utjecati na naš biološki, unutarnji sat koji ima jak utjecaj na raspored odlaska na spavanje i buđenja. Bilo kakvo uplitanje u vaš cirkadijanski ritam može utjecati i na mentalno zdravlje“, dodaje.

Anksioznost, depresija, srčane bolesti… Zdravstvena stanja uz koja se organizam teže bori s koronavirusom

Uobičajeno je vjerovanje da promjena sata u proljeće ima negativniji utjecaj na pojedinca od onog u zimi, kada će lakše nastupiti depresija zbog manjak dnevnog svjetla. No u ovom slučaju se gubi sat vremena sna što može utjecati na raspoloženje i pojavu umora.

Neka su istraživanja pokazala i povećan broj automobilskih nesreća u danima nakon pomicanja sata prema naprijed, čemu su najvjerojatnije uzrok umorni i neispavani vozači. Studija provedena 2008. godine, objavljena u magazinu Physiology journal ističe kako je cirkadijanski ritam osobe poremećen u oba slučaja.

Za ljude koji se drže svojih strogih rasporeda spavanja, što stručnjaci i preporučuju za optimalan odmor, gubitak sat vremena sna može uzrokovati probleme, barem prvih nekoliko dana.

Okidač za depresiju

Pomicanje sata može utjecati na psihičko stanje, a to uključuje bipolarni poremećaj i sezonsku depresiju

  • Jedna je danska studija pokazala kako se pojava depresije povećava za 11 posto, a simptomi nestaju kroz nekoliko tjedana.
  • Australska je studija pokazala kako dolazi do porasta samoubojstava u danima nakon promjene sata vezano za ljetno i zimsko računanje vremena.

Nedostatak sna

Za neke će ljude ova promjena biti samo prolazna neugodnost, a kod pojedinih osoba može imati puno neugodnije posljedice

  • Švedska je studija pokazala kako se povećava rizik od srčanog udara u prva tri tjedan od promjene računanja vremena u proljeće
  • Povećava se broj automobilskih nesreća zbog umora prvog ponedjeljak nakon promjene.
  • Na isti se ponedjeljak bilježi porast ozljeda na radnom mjestu

Neobični savjeti: 5 aktivnosti koje mogu poboljšati zadovoljstvo i sreću, smanjiti stres i anksioznost

Savjeti za što bezbolniji prelazak na novo računanje vremena

Umor može povećati neproduktivnost, koncentraciju i opće dobro stanje organizma. Pokušajte s ovim savjetima:

  • Nekoliko dana prije promjene se uz pomoć alarma prilagođavajte
  • Jedite zdrave namirnice ujutro kako biste dobili više energije
  • Idite u šetnje i izlažite se suncu što je više moguće

A . A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo