Zdravlje

Zdravlje

Je li moguće prevenirati rak gušterače i koji su rani znakovi ove teške bolesti?

Shutterstock

Gušterača je petnaestak cm dugačak spužvasti organ smješten u stražnjem dijelu trbušne šupljine, iza želuca. Dva glavna zadatka gušterače su prozvodnja probavnih sokova (enzima) koji pomažu crijevima u razgradnji hrane i proizvodnja hormona – uključujući inzulin – koji reguliraju korištenje šećera i škroba u tijelu. Rak gušterače nastaje kada maligne stanice rastu, dijele se i šire tkivom gušterače.

Rak gušterače tiha je i podmukla bolest jer u ranoj fazi nema nikakvih vidljivih simptoma.

Kako rak raste i širi se organom, počne se javljati bol u gornjem dijelu trbušne šupljine i leđima. Bol se pojačava kada osoba legne ili nešto pojede. Drugi tipični simptomi su žutica, mučnina, gubitak apetita i težine, umor i slabost.

Karcinom gušterače – najmodernija tehnologija za liječenje dostupna i u Hrvatskoj

Uzroci raka gušterače

Premda pravi uzrok nije poznat, pušenje se smatra visoko rizičnim faktorom – pušači imaju dva puta veći rizik od oboljevanje nego nepušači. Također, bolest uglavnom napada ljude starije od 45 godina. Dijabetes može biti rizičan faktor, ali i simptom raka gušterače. Drugi rizični faktori su kronična upala gušterače i ciroza jetre baš kao i obiteljska anamneza, prehrana bogata masnoćama, pretilost i nedovoljna tjelesna aktivnost.

Pušači dobivaju rak gušterače 10 godina ranije!

Dijagnosticiranje raka gušterače

Glavni izazov za liječnike je kako dijagnosticirati rak gušterače u ranoj fazi. Nemoguće je vidjeti ili opipati tumor tijekom rutinskog pregleda zbog čega veliku ulogu u dijagnostici imaju pregledi poput ultrazvuka, MRI ili CT snimanja. Nakon što na slici liječnik utvrdi sumnjiva područja na organu pribjegava se biopsiji – izuzimanju uzroka sumnjivog tkiva koje će nakon analize pokazati radi li se o malignim promjenama.

Liječenje operativnim zahvatom

Operacijom se može pobijediti bolest ukoliko se rak nije proširio na susjedne organe. Budući da nuspojave ovise o opsegu operativnog zahvata, tumor se uklanja na način da kirurg pokušava ostaviti što je moguće više neoštećenog tkiva gušterače.

Na žalost, kad je u pitanju rak gušterače, u trenutku dijagnoze maligne stanice u većini slučajeva već su se proširile na druge organe u tijelu. Kirurg se može odlučiti na operaciju i u slučaju kada je rak postao prevelik da bi ga se uklonilo operativnim putem, jer operativnim zahvatom može ublažiti neke vrlo teške simptome bolesti i prevenirati probleme koji nastaju zbog veličine tumora.

Zračenje

Zračenjem se ubijaju stanice raka, a obično se pacijenta tretira pet dana u tjednu kroz nekoliko tjedana ili mjeseci. Ovakav raspored pomaže zaštititi zdravo tkivo od širenja bolesti. Zračenjem se također pokušava uništiti maligne stanice koje su u tijelu ostale nakon operacije, a pomaže i kod olakašavanja bolova uzrokovanih velikom malignom masom koja pritišće organe u tijelu.

Kako ublažiti mučninu i povraćanje zbog kemoterapije?

Kemoterapija

Kemoterapija koristi lijekove koji uništavaju stanice raka i sprečavaju njihov rast i razmnožavanje. Terapija se može provoditi samo jednim lijekom ili kombinacijom lijekova, a može se uzimati oralno ili intravenozno.

Lijek ulazi u krvotok pacijenta i putuje tijelom, zbog čega je dobar odabir za liječenje raka koji je metastazirao. Također je učinkovita terapija nakon operativnog zahvata jer uništava maligne stanice koje su ostale u tijelu.

Ciljana terapija

Novije metode liječenja ciljanom terapijom omogućuju liječnicima da napadnu točno određene dijelove malignih stanica.

Ciljana terapija ima manje nuspojava od kemoterapije i ne radi toliku štetu zdravim stanicama u tijelu. Trenutačno se u liječenju raka gušterače koristi upravo ciljana terapija.

Do kraja godine imunoterapija bi trebala biti dostupna svim pacijentima oboljelima od raka pluća

Nova metoda liječenje raka: Imunoterapija

Poznata još i pod imeno biološka terpija, imunoterapija radi na jačanju imunološkog sustava pacijenta kako bi se uspješnije borio protiv bolesti. Aktivno se istražuje imunoterapija za rak gušterače, zajedno s istraživanjem cjepiva koje naoružava imunološki sustav da napadne rak.

Palijativna skrb

Palijativna skrb pomaže u olakšavanju simptoma i borbi protiv bolova neovisno o tome u kojoj fazi je bolest i postoji li potreba za drugim terapijama.

Cilj palijativne skrbi je poboljšati kvalitetu života ne samo na fizičkoj već i na emocionalnoj i mentalnoj razini. Poznato je da palijativna skrb uvelike pomaže pacijentima s terminalnom fazom bolesti, ali poželjno je da se provodi i u kombinaciji s drugim oblicima liječenja jer pomaže pacijentu da se lakše bori s bolešću.

Karcinomi debelog crijeva, gušterače i jetre sve češći – evo kako se možete zaštititi

Je li moguća prevencija raka gušterače?

Premda ne postoje dokazane metode za prevenciju ove teške bolesti, možete početi tako da izbjegavate rizične faktore.

  • Ukoliko ste pušač odmah prestanite
  • Prehranu bogatu masnoćama zamijenite zdravom i uravnoteženom prehranom
  • Usvojite naviku redovitog vježbanja jer tjelovježba je učinkovita u prevenciji dijabetesa i pretilost – dva rizična faktora za rak gušterače.

Rak gušterače: pristup liječenju koji nagovješćuje pozitivne promjene

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo