Zdravlje

Zdravlje

Je li sigurno koristiti javni WC za vrijeme pandemije koronavirusa?

Shutterstock 484710367

Izbjegavate ih ili koristite?

Iako je situacija opet nesigurna, većina nas dosta vremena provodi van kuće. Što napraviti ako morate hitno na toalet a nalazite se u centru grada? Je li ih sigurno koristiti? Realna je situacija da je socijalnu distancu teško držati u tako malom prostoru.

Nova je studija otkrila potencijalne opasnosti koje se skrivaju u javnim WC-ima, a objavljena je prije 10-ak dana. U njoj stoji kako se puštanjem vode može stvoriti oblak aerosolnih kapljica koje se mogu protezati i do metar u visinu. Dodatan je problem što se u zraku mogu zadržati dovoljno dugo da bi ih iduća osoba koja uđe u WC mogla udahnuti. Naravno, ako kapljice sadrže čestice koronavirusa, rizik od zaraze se povećava.

Ovo su ključne razlike između platnenih i kirurških maski – koja je bolja za vas?

Do ovih su podataka znanstvenici došli kompjuterskom simulacijom – puštanja vode u školjku, a podatak da samo jednim puštanjem vode u zrak otpuštamo od 40 do 50 posto aerosolnih kapljica.

Iako će se ovaj virus vjerojatno „zakačiti“ na stanice pluća i gornjeg dišnog sustava, može doći i do crijeva te uzrokovati proljev, mučninu uz druge poznate simptome zaraze koronavirusom.

Istraživanja su do danas dala dokaze o genetskom materijalu COVID-19 bolesti u fekalijama, ali još je istraživanja potrebno da se potvrdi može li se virus prenijeti i tim putem.

Ipak, nema studije koja nam je do danas odgovorila koliko je virusa u aerosolima.
„Nema prijavljenih slučajeva prijenosa koronavirusa zbog puštanja vode u toaletu“ ističe stručnjak za bolesti sa sveučilišta Maryland, Amesh Adalja. Postoji jedno izvješće iz Hong Konga o cijevima koje propuštaju u toaletima i koje su moguća ruta za prijenos virusa do druge osobe putem. Dr. Adalja smatra kako je jedan od dobrih mjera zaštite drugih osoba spuštanje toaletne daske nakon obavljanja nužde.

COVID-19 i komplikacije: Pojava sekundarnih infekcija stvara dodatnu opasnost za oboljele

Stručnjakinja za javno zdravstvo, Carol A. Winner, smatra da ako nemate alternative, jednostavno morate koristiti javni toalet, ali dodaje kako veću opasnost predstavljaju ručke na vratima, lift, ili ravne površine na kojima se virus može zadržati nekoliko dana. Ruke je važno prati nakon svakog doticaja sa sličnim površinama.

Kada prati ruke?

  • Nakon boravka na javnim mjestima. Ako ste dirali kvake, kolica u dućanu, gumb na liftu…
  • Nakon kihanja ili kašljanja
  • Prije dodirivanja lica, posebno očiju i nosa.
  • Nakon odlaska na toalet
  • Nakon diranja ljubimca
  • Prije i nakon pripreme obroka
  • Nakon što promijenite bebi pelene
  • Nakon diranja vreće za smeće

A. A.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo