Zdravlje

Zdravlje

Jedan dijetni napitak budi apetit i uzrokuje debljanje – posebno kod žena

Shutterstock 4

Znamo da to ne želite čuti, ali znanstvenici smatraju da je vrijeme: Umjetna sladila u sokovima mogu stimulirati apetit, otkriva nova studija.

Istraživanje je uključivalo 74 odrasle osobe, a svi su bili nepušači, a isto tako nisu smjeli biti na dijeti ili imati povijest poremećaja u prehrani ili neko medicinsko stanje. Grupa je podijeljena u dva dijela, od čega je polovica ispitanika dobila napitke čija je baza umjetni šećer, dok su drugi dobili napitke zaslađene umjetnim sladilom (Sukraloza). Svi su dobili i vodu.

Znanstvenici su pratili stimulaciju apetita na tri načina. Gledali su rezultate MRI snimki kako bi pratili neurološki odgovor na želju za hranim, promatrali šećer u krvi i razine hormona te pratili ponašanje ispitanika ispred švedskog stola dva sata nakon što su popili svoje napitke. Rezultati su pokazali kako muškarci unose otprilike jednak broj kalorija bez obzira na to što su pili, ali kod žena se dogodilo nešto drugo – one su konzumirale velik broj kalorija ako su prije obroka popile napitak s umjetnim sladilom. Zanimljivo, zar ne?

Dva čudna simptoma otkrivaju da ste imali COVID-19: Jedan užasava muškarce, drugi žene

Pretile osobe će češće biti pod utjecajem posljedica umjetnih sladila

Istraživanja je otkrilo kako sudionici studije, koji su bili okarakterizirani kao pretili, pokazuju veću stimulaciju apetita.

Otkrili smo kako žene i osobe koje pate od pretilosti imaju veću aktivnost u mozgu kada očekuju nagradu, a nakon konzumacije napitaka koji sadrže umjetna sladila, pojasnila je Katie Page, autorica studije.

Radi se o tome da žene i pretile osobe doživljavaju smanjenje količine leptina, hormona koji smanjuje apetiti, a nakon konzumacije slatkih napitaka, pojasnila je. „Mislim da je najveće iznenađenje utjecaj tjelesne mase i spola. Radi se o važnim faktorima u načinu na koji mozak odgovara na umjetna sladila“, dodaje.

Ako se borite s kilogramima, izbacite ovakve napitke na par tjedana iz prehrane

Znanstvenici i dalje savjetuju da se izbjegavaju bilo kakvi slatki napici, ali profesorica medicine, Laura Schmidt, smatra da osobe koje imaju problema s mršavljenjem bi mogli izbjegavati ovakve napitke nekoliko tjedana da vide kako će reagirati. Umjetna sladila bi mogla utjecati na mozak kod pretilih osoba i potaknuti ih da žele još kaloričnih namirnica.

Stručnjakinja za zdravlje kose otkriva najgore stvari koje kod kuće radite svojoj kosi

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo