Zdravlje

Zdravlje

Kada se upala mokraćnog mjehura može proširiti i na bubrege?

Shutterstock

Bubrezi su organ koji rade bez pauze i jedan su od najvažnijih organa ljudskog organizma.

Kako oni rade bez prestanka, kroz njih dnevno prođe 180 litara krvi. To znači da se naša plazma pročisti 60 puta u jednom danu. Od te ogromne količine 99% se vraća u cirkulaciju, a samo se otprilike 1,5 litra izluči u obliku urina.

“Iz ovih je podataka jasno da su oni izloženi bakterijama i toksinima, koji su na različite načine, najčešće probavom, došli u cirkulaciju. Upale mokraćnih puteva vrlo su česte. Gotovo da nema muškarca ili žene koji se nije sreo s upalom prostate ili mjehura. Neliječene upale mogu se proširiti i na bubrege izazivajući akutnu ili kroničnu upalu. Akutne su karakterizirane visokom temperaturom, tresavicom i bolovima u leđima.

Simptomi kod kronične upale nisu tako dramatični, ali s vremenom dovode do postepenog smanjenja funkcije. Karakterizira ih mučnina, povraćanje, gubitak apetita, opća slabost, grčevi u mišićima. Nerijetko se viđaju otok gležnjeva i povišen krvni tlak.” pojasnio je prim.dr. Dalibor Čičin-Šain, urolog.

Sve savjete stručnjaka o tome kako spriječiti i liječiti urološke probleme potražite u novom broju magazina Ordinacija.hr koji izlazi sutra, 22. veljače uz Večernji list.

Osim detoks mineralne maske za tijelo Alma K., u magazinu potražite i savjete o tome kako živjeti dulje i zdravije uz usvajanje zdravih navika, sve o modernim izazovima roditeljstva, starim namirnicama koje zaslužuju mjesto u našoj kuhinji te otkrivamo zbog kojih vam tegoba treba pomoć neurologa.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo