Kako cimet utječe na snižavanje krvnog tlaka? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako cimet utječe na snižavanje krvnog tlaka?

Shutterstock

Hipertenzija predstavlja glavni faktor rizika od razvoja moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, aneurizme arterija i nekih oblika kroničnog oštećenja bubrega.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija odgovoran je za prosječno 7,1 milijuna smrti godišnje širom svijeta. Prema brojnim istraživanjima, zapadnjački način prehrane jedan je od najvećih krivaca za povišen krvni tlak.

Ako želite sniziti svoj tlak hranom, onda obavezno jedite dovoljno voća i povrća, po mogućnosti svježeg i u svim bojama.

Ako ste ljubitelj cimeta, poslužite se omiljenim začinom koji također može djelovati na snižavanje krvnog tlaka.

Kako cimet djeluje na krvni tlak?

Prema studiji provedenoj 2006. godine odstrane časopisa “Journal of the American College of Nutrition”, cimet dokazano snižava krvni tlak kod dijabetičara. Iako razlog nije dovoljno razjašnjen, čini se da ovaj začin utječe na proizvodnju inzulina. Smatra se kako je pola žličice na dan dovoljna količina. 

Liječi, umiruje, grije… 10 razloga zašto koristiti đumbir svaki dan

Kako ga koristiti?

Možete to učiniti na razne načine, ali najjednostavnije je dodati ga obroku. Postoje i dodatci prehrani s cimetnom, ako vam je to draža opcija. Osim cimeta u prahu, možete se poslužiti i cimetom u štapiću, a dovoljno gaje staviti u čaj kako bi iskoristili sve dobrobiti.   

Upozorenje

Konzumacija cimeta može imati posljedica – ako odjednom povećate dozu može uzrokovati gingivitis, crvenilo i probleme sa želudcem. Neke osobe ne bi trebale koristiti cimet, a pogotovo one koje piju lijekove poput aspirina, a ako ste u drugom stanju, prije upotrebe se posavjetujte s liječnikom. Ako imate čireve, ne koristite cimet kao dodatak prehrani. 

5 jednostavnih trikova koji će ubrzati proces mršavljenja

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo