Kako crijeva utječu na duševno zdravlje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako crijeva utječu na duševno zdravlje

Foto: Shutterstock

Najveći dio imunološkog sustava – oko 80 posto – smješten je u crijevima, a sve je više istraživanja o tome kako crijeva utječu na duševno zdravlje.

“Crijeva ustvari imaju vlastiti živčani sustav, iznimno složen i profinjen. Ljudi s probavnim problemima često imaju živčane smetnje u crijevima. Od pamtivijeka znamo da naš osjećaj u trbuhu ima velikog udjela u tome kako se sveukupno osjećamo. Ako smo zaljubljeni, imamo ‘leptiriće u trbuhu’, ako smo uplašeni, imamo ‘pune gaće’. Mi ‘gutamo svoja razočaranja’, svoje ‘poraze moramo probaviti’. Naš ‘ja’ sastoji se od glave i trbuha, i to ne samo na jezičnoj razini. Kod pacijenata s crijevnim bolestima bilježi se veći postotak anksioznosti i depresije”, piše Giulia Enders, autorica svjetskog bestselera “Crijeva sa šarmom – sve o jednom podcijenjenom organu“.

“Crijeva ne samo da imaju nepojmljivo mnogo živaca, nego – u usporedbi s ostatkom tijela – i nepojmljivu raznolikost tih živaca. Ona posjeduju cijeli vozni park različitih signalnih tvari, živčanih izolacijskih materijala i vrsta sklopki. Postoji još samo jedan organ koji raspolaže tolikom raznolikošću – to je mozak. Živčana mreža crijeva zato se zove i crijevni mozak, baš zato što je tako velika i kemijski slično složena.”

Crijeva su, objašnjava Giulia Enders, najveći osjetilni organ u tijelu, ogromni matriks – ona osjećaju naš unutarnji život i rade u podsvijesti.

Istraživanja su pokazala, ako je u crijevima dovoljno dobrih bakterija, u krvi je manje stresnih hormona, bolje smo raspoloženi, imamo bolje pamćenje i motivaciju, a manje smo osjetljivi na bol.

Zanimljivo je da se 95 posto našeg vlastitog serotonina (takozvanog hormona sreće) proizvodi se u crijevnim stanicama. Tamo on živcima olakšava mišićne kretnje i služi kao važna signalna molekula.

Kod osoba sa sindromom nadraženih crijeva i kroničnim crijevnim upalnim bolestima (npr. zbog ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti) bilježi se veći postotak anksioznosti i depresije.

Istraživanja su pokazala da u takvim slučajevima pomaže psihoterapija, osobito hipnoterapija – tako se znatno smanjila potrošnja lijekova, a neki pacijenti čak ih više uopće nisu morali koristiti, navodi Giulia Enders. 

Crohnova bolest – simptomi, dijagnoza, liječenje  

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo