Zdravlje

Zdravlje

Kako estrogen može pomoći u zaštiti od krvožilnih bolesti?

Ovaj spolni hormon može pomoći u zaštiti žena od kardiovaskularnih bolesti držeći imunološki sustav pod kontrolom.

Žene razvijaju kardiovaskularne bolesti kasnije u životu nego muškarci, no sa 65 godina rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena jednak je onome kod muškaraca. Novo otkriće Sveučilišta u Londonu otkriva da ženski spolni hormon estrogen sprečava lijepljenje bijelih krvnih stanica za unutrašnjost stjenke krvnih žila, što je proces koji inače može dovesti do iznimno opasnih začepljenja krvnih žila.

Bijele krvne stanice (leukociti, na naslovnoj fotografiji sasvim desno) imaju važnu ulogu u zaštiti organizma od raznih vrsta infekcija. Ulaskom stranih tijela (mikroorganizama, virusa, bakterija) leukociti se aktiviraju i lijepe na unutrašnjost stjenke krvnih žila. Ovaj proces omogućuje leukocitima da obrane organizam od infekcije, no ukoliko se proces učestalo ponavlja, može dovesti do oštećenja stijenki krvnih žila.

Spolni hormon estrogen može pomoći u zaštiti žena od kardiovaskularnih bolesti držeći imunološki sustav pod kontrolom. Istraživanje je pokazalo da ženski spolni hormon djeluje na leukocite tako što sprečava njihovo lijepljenje na unutrašnjost stjenke krvnih žila. Naime, ukoliko se na površni leukocita nalazi bjelančevina anaksin-A1 (engl. annaxin-A1), sprečava se lijepljenje leukocita na stjenku.

Tijekom svog istraživanja britanski znanstvenici su usporedili bijele krvne stanice muškaraca i žena prije menopauze. Otkrili su da su količine anaksina-A1 i estrogena snažno povezane kroz čitav menstrualni ciklus te da leukociti žena prije menopauze imaju veću količinu ovog proteina na površini bijelih krvnih stanica. Rezultati istraživanja stoga pojašnjavaju zašto je postotak kardiovaskularnih bolesti u muškaraca znatno viši te zašto se događa naglo povećanje kardiovaskularnih bolesti u žena nakon menopauze (smanjene količine anaksina-A1).

Novo istraživanje pokazuje i da je estrogen odgovoran za premještanje proteina anaksina-A1 iz unutrašnjosti leukocita (gdje je normalno pohranjen) na njihovu površinu.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo