Kako kontrolirati mušice u očima (paučinu, crtice, mrlje...)? Nestati neće! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako kontrolirati mušice u očima (paučinu, crtice, mrlje…)? Nestati neće!

Shutterstock

Postoje smetnje u vidnom polju koje naši pacijenti često nazivaju crticama, paučinom ili mrljama.

Zapravo su to mušice u staklastom tijelu koje govore o stanju oka u dubini (staklovina se nalazi iza očne leće). Mogu biti različitog porijekla: prirodan proces starenja oka, krvarenje u oku, degenerativne promjene u staklovini, poremećaj metabolizma masti itd.

U najvećem broju slučajeva radi se upravo o procesima starenja na koje nije moguće utjecati. Međutim, vrlo često se i kod kratkovidnih osoba javljaju ove promjene u staklovini u formi mušica koje lelulaju s pokretom oka. Najbolje se vide na bijeloj ili svijetloj površini, ili nakon gledanja u vedro nebo.

Sunčane naočale imaju rok trajanja od samo 2 godine, kažu znanstvenici! Evo i zašto

Mušice ne mogu nestati

Pacijenti se u pravilu na te mušice naviknu ili ne obraćaju pažnju na njih. Nema načina da to nestane, eventualno skrenuti pogled na tamnu površinu. Ipak, pojavu mušica ili povećanje njihovog broja ne treba zanemariti.

Može se raditi o odljepljenju stražnjeg dijela staklovine na njenom spoju s glavom vidnog živca, pa se takvo odljepljenje vidi kao krug ili polukrug koji leluja pred okom pri pokretima oka.

Redovne kontrole su nužne upravo zbog toga što se takva staklovina može povlačiti s periferije oka gdje je u bliskom kontaktu s mrežnicom pa takvo povlačenje može u nekim slučajevima dovesti do pucanja mrežnice, krvarenja ili odljepljenja mrežnice.

Našim pacijentima preporučujemo redovne kontrole svakih nekoliko mjeseci s ciljem otkrivanja mogućih promjena na mrežnici oka, a koje mogu dovesti do značajnog pada vidne oštrine ili ukazati na potrebu za zaštitu mrežnice laserom.

Kada ipak posjetiti liječnika?

U slučaju naglih bljeskova pred okom, pojave gustih mutnina ili pak pojave zastora pred okom, potrebno je reagirati. U tom slučaju treba se hitno javiti na pregled jer se može raditi o ozbiljnijoj komplikaciji.

Važno je istaknuti da mušice nisu kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije. Stoga se ne morate brinuti možete li pristupiti ovome zahvatu ukoliko imate problema s letećim mušicama. 

Brinite o vašem vidu na vrijeme. Ukoliko i sami vidite mušice, pozivamo vas da napravite temeljiti pregled kod specijalista oftalmologa. Liječnik će tada moći ustanoviti ima li nešto na što posebno treba obratiti pažnju uz eventualno liječenje.

Kada vam trebaju nove dioptrijske naočale? Evo što oftalmologinja savjetuje

Više pročitajte ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo