Zdravlje

Zdravlje

Kako liječiti blefarospazam ili nekontrolirano treptanje

Blefarospazam je mišićna distonija koja uzrokuje nevoljno i nekontrolirano stiskanje mišića oko oka. Mišić oko oka nekontrolirano se stišće zatvarajući oko te posljedično ugrožavajući vid, a dnevne zadatke kao što je vožnja auta ili rad na kompjuteru, čini gotovo nemogućima.

Bolest se javlja se uglavnom u starijoj životnoj dobi i to najčešće obostrano, no ponekad može biti zahvaćena samo jedna strana. Uzrok nije do kraja poznat, a napad mogu izazvati jako ili trepćuće svjetlo, vjetar, prašina i drugi iritirajući faktori.

U početku su smetnje blage i javljaju se rijetko u vidu nelagode, iritacije i treptanja. S vremenom one postaju izraženije, a osim stiskanja vjeđa može se javiti i nekontrolirano stiskanje dijela lica ili čela. U nekih pacijenta blefarospazam počinje istovremeno sa sindromom suhog oka. Smatra se da je suho oko zapravo samo okidač kod pacijenta koji imaju predispoziciju.

Kako blefarospazam napreduje, treptanje postaje učestalije, jače i nekontroliranije, drastično smanjući kvalitetu života.

Kako liječiti blefarospazam?

Od 1989. injekcije Botoxa koriste se za smanjenje simptoma blefarospazma.

Botox (botulinumtoxin A) je neurotoksin koji se koristi kao lijek u obliku injekcija u zahvaćeni mišić, a rezultat je opuštanje grča mišića. Sam način apliciranja injekcija nije bolan – prisutna je eventualno manja neugoda na mjestu uboda.

Prvi rezultati se vide unutar tri dana, a najviše jedan do dva tjedna nakon primjene Botoxa. Učinak traje otprilike tri do četiri mjeseca, kada se tretman može ponoviti.

Nakon tretmana dolazi do opuštanja mišića, smanjenja nevoljkog i nekontroliranog treptanja te omogućuje povratak normalnom obavljanju svakodnevnih zadataka.

Specijalisti oftalmolozi iz Poliklinike Bilić Vision imaju bogato iskustvo u liječenju nekontroliranog žmirkanja upravo primjenom Botoxa.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo